Walking with Cavemen

Walking with Cavemen (Šetnja s pećinskim ljudima) je četverodijelna TV dokumentarna serija u kojoj se govori o evoluciji čovjeka. Izdao ju je BBC. Prvi put je prikazana u aprilu 2003. godine. Potom ju je Discovery Channel u Sjedinjenim Američkim Državama predstavio kao dvodijelnu seriju. Tu dokumentarnu seriju stvorio je većinom isti tim koji je stvorio i više puta nagrađivane dokumentarne serije Šetnja s dinosaurima (1999.), Šetnja sa zvjerima (2001.) i Šetnja s čudovištima (2005.), mada u tome nije sudjelovao Tim Haines, koji je bio režiser u prethodnim serijama. Također je napisana i propratna knjiga sa istim naslovom.

Walking with Cavemen
ŽanrDokumentarac
NastupajuSuzanne Cave, Ruth Dawes, Peter Elliott, Caroline Noh i Anthony Taylor
NaracijaRobert Winston u UK-u, Alec Baldwin u Sjevernoj Americi
Kompozitor muzičke temeAlan Parker
Zemlja porijeklaUK
Jezik/ciEngleski
Broj sezona1
Broj epizoda4 u UK; 2 u Sjevernoj Americi
Produkcija
Izvršni producent(i)Richard Dale
Producent(i)Nick Green, Mark Hedgecoe i Peter Oxley
Trajanje100 minuta
Emitiranje
Originalni kanalBBC i Discovery Channel
Kronologija
Srodne emisijeOstali šouovi serije Šetnja sa...
Eksterni linkovi
Službene stranice

Pregled uredi

U prijašnjim dokumentarcima serije Šetnja sa... izumrle životinje stvarane su pomoću CGI-ja i animatronike. Za Šetnju s pećinskim ljudima uzet je malo drugačiji pristup. Mada je većina životinja stvorena pomoću CGI-ja i animatronike, ljudske pretke glumili su stvarni ljudi sa šminkom i protezama kako bi izgledali realističnije.

Kao i njezini prethodnici Šetnja s pećinskim ljudima stvorena je u stilu dokumentarnog filma o divljini. U britanskom izdanju pripovjedač je bio Robert Winston, a u sjevernoameričkom Alec Baldwin. Obojica su opisivali prethistorijski život kao da su se u tom trenutku nalazili na datom mjestu. Također, neki aspekti prethistorijskog života bili su spekulativniji nego što je program naveo.

Svaka epizoda ima oblik kratke dramske priče, koja prikazuje grupu određenih hominida i njihove dnevne aktivnosti (potraga za hranom, obrana teritorija i briga o bolesnim i ozlijeđenim srodnicima). Namjera je da gledaoci suosjećaju sa posmatranim jedinkama, gotovo kao da su jedni od njih.

Epizode uredi

Prva epizoda: "Prvi preci" uredi

U prvoj epizodi posmatra se vrsta Australopithecus afarensis, a fokus je na njihovom razvoju dvonožnosti. Priča prati Lucy (jedan poznat i dobro očuvan primjerak te vrste) i njene srodnike među kojima nastaju konflikti za vođstvo nakon smrti alfa mužjaka, kojeg je ubio krokodil. Grupu zatim napada rivalna grupa. Napad završava Lucyinom smrću, a njezina najstarija kćerka brine se o njezinom djetetu koje je sada siroče, što je znak razvoja humanosti kod te vrste.

Vrijeme: prije 3,2 miliona godina
Mjesto: Etiopija

Druga epizoda: "Braća po krvi" uredi

U drugoj epizodi skače se naprijed kroz vrijeme do vremena kada su koegzistirale vrste Paranthropus boisei, Homo habilis i Homo rudolfensis. H. habilis je prikazan kao inteligentan svežder koji je prilagodljiviji od biljoždera P. boiseia. Istaknut je kontrast između tih dvaju vrsta; H. habilis je "majstor svih zanata", dok je P. boisei "majstor jednog" - tj. on je specijalizirani biljožder dok je H. habilis svežder. Iz tog razloga, mada se P. boisei u teškim vremenima može hraniti termitima, travom i tvrdim mahunama akacije, oni neće preživjeti jer će se na početku ledenog doba klima promijeniti i te biljke će nestati. H. habilis je, s druge strane, postao inteligentniji hraneći se strvinama životinja i razvio je osnovno društveno ponašanje koje je čvršće nego kod vrste P. boisei. On će se na kraju razviti u vrstu Homo ergaster, koja će te osobine dalje razviti.

U epizodi je također nakratko prikazan H. rudolfensis, koji je viši, ali i dalje znatno sličan H. habilisu.

Vrijeme: prije 2 miliona godina
Mjesto: Istočna Afrika

Treća epizoda: "Divlja porodica" uredi

U trećoj epizodi prikazan je Homo ergaster koji je postao prvo stvorenje koje može pratiti tragove životinja u lovu. To su postigli zato što se sve više počeli hraniti mesom, što ih je učinilo inteligentnijima i od H. habilisa iz prethodne epizode. Oni također počinju formirati plemenske zajednice sa nepatvorenim vezama između žena i muškaraca, mada još uvijek dolazi do nasilja.

U epizodi je kasnije prikazano kako se H. ergaster proširio na Aziju i razvio u Homo erectusa, a na putu se sreo sa ogromnim primatom biljožderom, Gigantopithecusom, "prvobitnim King Kongom".

Međutim, u sljedećih nekoliko miliona godina H. ergaster ostaje gotovo kao životinja i slijedi svoj instinkt, ali poslije pronalaska vatre oni kidaju svoju direktnu zavisnost od staništa. (To se dobro uklapa sa sljedećom (i posljednjom) epizodom, koja se bavi čovjekovim umom i maštom.)

Vrijeme: prije 1,5 miliona - 500 000 godina
Mjesta: Kenija - Kina

Četvrta epizoda: "Preživjeli" uredi

U četvrtoj epizodi govori se o mentalnoj evoluciji čovjeka. Prvo se skače naprijed kroz vrijeme do vremena kada Homo heidelbergensis nastanjuje Veliku Britaniju. H. Heidelbergensis je inteligentan i razuman, ali ne može shvatiti ideju zagrobnog života ili bilo šta što nije "sada i ovdje".

Zatim je prikazan život klana neandertalaca, kako su živjeli i lovili životinje, a među njima i mamute. Oni su bili inteligentni, ali nisu imali maštu koju posjeduju današnji ljudi.

Na kraju je prikazan i današnji čovjek, Homo sapiens (kojeg predstavljaju Bušmani) iz Afrike, koji je morao postati maštovit i dovitljiv kako bi preživio dugu sušu. Zatim epizoda prikazuje ljude koji su oslikavali pećine u Europi i koji su razvili ideje zagrobnog života i natprirodnog. Oni su sada spremni da započnu ljudsku historiju kakvu mi sada poznajemo, a također će izazvati i izumiranje neandertalaca.

Vrijeme: prije 400 000 - 30 000 godina
Mjesta: Europa - Afrika

Povezano uredi

Walking with Cavemen je poseban program u seriji dokumentaraca koji se sastoje od:

Slijede specijali serija Walking With...: (uključujući i Šetnju s pećinskim ljudima)

Dolje su prikazani slični programi koje je stvorio BBC:

Vanjske poveznice uredi