Walk on the Wild Side (pjesma, Lou Reed)

Walk on the Wild Side je pesma Lou Reeda sa njegovog drugog solo albuma, Transformer iz 1972. godine, najpre objavljena kao singl u novembru iste godine. Pesma je postigla veliki uspeh i popularnost, uprkos tome da govori o transrodnosti, muškoj prostituciji, oralnom seksu, drogama; i obično se smatra najboljim Reedovim solo projektom.

"Walk on the Wild Side"
Singl koji izvodi Lou Reed
s albuma Transformer
B stranaPerfect Day
Datum izdanjanovembar, 1972.
FormatSingl
ŽanrGlam Rock, Eksperimentalni rok
Trajanje4:12
IzdavačRCA
AutoriLou Reed
Lou Reed – kronologija singlova
- 1972 Satellite of Love
(1973)

Tekst pesme govori o nizu likova (o njihovom dolasku i životu u New Yorku) iz kruga Warholovih "superzvezdi". Tu se pominju Holly Woodlawn, Candy Darling, Joe Dallesandro, Jackie Curtis i Joe Campbell (koji je u pesmi pomenut pod nadimkom Sugar Plum Fairy). Candy Darling se pominje i u Reedovoj pesmi Candy Says.

U dokumentarnoj seriji Classic Albums: Lou Reed: Transformer, (2001) Reed objašnjava da mu je kao polazišna tačka za ovu pesmu poslužio roman A Walk on the Wild Side pisca Nelson Algrena, mada je u pesmu ugradio ličnosti iz svog života.

Godine 2003. magazin Rolling Stone uvrstio ovu pesmu u listu 500 najboljih pesama svih vremena. Pesma je zauzela 221. mesto.

Spoljne veze uredi