Sama u tami

(Preusmjereno sa Wait Until Dark (film))
Wait Until Dark

kino-poster
Režija Terence Young
Producent Mel Ferrer
Scenario Robert Carrington
Jane-Howard Carrington
sinopsis: Frederick Knott
Uloge Audrey Hepburn
Alan Arkin
Richard Crenna
Muzika Henry Mancini
Fotografija Charles Lang
Montaža Gene Milford
Studio Warner Bros.
Distribucija Warner Bros.-Seven Arts
Datum(i) premijere
26. oktobar 1967 (1967-10-26)
Trajanje 108 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 4 mil. $[1]
Bruto prihod 17,550.741 $[2]

Wait Until Dark (sh. Čekaj do mraka), na prostoru bivše Jugoslavije poznatiji pod naslovom Sama u tami, je američki triler film snimljen 1967. u režiji Terencea Younga, koji se često navodi kao jedno od najuspješnijih ostvarenja žanra.

Predstavlja adaptaciju istoimenog komada Fredericka Knotta. Protagonistica, čiji lik tumači Audrey Hepburn, je Susy Hendrix, domaćica koja je nedavno oslijepila te koja se pokušava prilagoditi novim okolnostima. Radnja prikazuje kako postaje metom trojice beskrupuloznih kriminalaca koji se nastoje dočepati lutke napunjene heroinom, a koju je njen muž (čiji lik tumači Efrem Zimbalist Jr.) slučajno prokrijumčario iz Kanade.

Film je producirao Mel Ferrer, tadašnji suprug Audrey Hepburn, velikim dijelom motiviran (na kraju neuspješnim) pokušajem da spasi brak. Hepburn i Young su se, pak, bili upoznali dvije decenije ranije u Drugom svjetskom ratu, kada je Hepburn kao dobrovoljna bolničarka njegovala britanske vojnike ranjene u operaciji Market Garden. Film se isticao izuzetno vještim građenjem postepene napetosti, koje je kulminiralo završnom scenom obračuna u Susynom stanu, koja je svojim intenzitetom neke od kritičara potakla da film smjeste u žanr horora. Wait Until Dark je postigao veliki komercijalni uspjeh, a Hepburn za svoj nastup bila nominirana za Oscar za najbolju glumicu. Usprkos tog trijumfa, Hepburn se nakon njega odlučila povući sa filma kako bi se posvetila porodici (te na ekran vratila tek nepunu deceniju kasnije sa filmom Robin and Marian). Alanu Arkinu, koji tumači lik lukavog i sociopatskog vođu bande, je nastup u Wait Until Dark bila jedna od najimpresivnijih, a po mišljenju mnogih i najboljih, uloga karijere; sa druge strane, kasnije je tvrdio da je upravo zbog nje godinama imao problema, jer nitko nije htio angažirati glumca koji je na ekranu zlostavljao Hepburn, tadašnju ljubimicu američke publike.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi