Pustinjska lisica

(Preusmjereno sa Vulpes zerda)

Pustinjska lisica ili fenek (lat. Vulpes zerda) je mala lisica koja živi u pustinji Sahari i u Sjevernoj Africi. Njezino ime potječe od berberske riječi (fanak )što znači "lisica".

Pustinjska lisica
Status zaštite
Status iucn3.1 blank.svg

Status zaštite: Nedovoljno podataka (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Canidae
Rod: Vulpes
Vrsta: V. zerda
Dvojni naziv
Vulpes zerda
(Zimmermann, 1780.)
Distribution of the Fennec Fox.png
Rasprostranjenost pustinjske lisice

OpisUredi

Pustinjska lisica je manji sisavac iz porodice zvijeri težak 1,5 kg. Velika je oko 40 cm. Ima rep dug 25 cm i glavu s ušima koje su velike 15 cm i pomoću kojih izvrsno čuje i koje im služe kao termoregulatori,tj. za regulisanje toplote. Za razliku od ušiju, oči su male i njima se slabo služi i loše vidi pa se najradije oslanja na svoj inače izvrstan sluh. Ima krzno boje pijeska koje zbog svoje boje i teksture odbija toplotu preko dana ,a noću greje i na taj način se dobro prilagođava pustinjskom životu.Također,njihove uši su veoma osetljive i pune krvnih sudova kako bi odlično čule plen ispod peska.

Može izdržati nekoliko dana bez vode i hrane u pustinji, no ipak joj je voda i hrana prijeko potrebna za život. Uglavnom je aktivna noću te se hrani kukcima, pticama, jajima, pustinjskim gušterima i glodavcima.

RazmnožavanjeUredi

Vrijeme parenja započinje u siječnju ili ožujku. Trudnoća ženke traje 52 dana i na svijet donese 2-5 mladih pustinjskih lisica koje će se hraniti majčinim mlijekom nekoliko mjeseci. Pustinjska lisica može biti i kućni ljubimac i treba joj se dati nešto kukaca, mesa itd. Treba paziti da ne bude previše aktivna jer može izgubiti energiju i ne joj davati previše hrane.

Vansjke povezniceUredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Pustinjska lisica
 Wikivrste imaju podatke o: Pustinjskoj lisici