Vulkanska erupcija

Vulkanska erupcija je naziv za izbacivanje lave, tefre (pepeo, lapili, vulkanske bombe i vulkanski blokovi) i raznih gasova iz vulkana. Postoji nekoliko tipova vulkanske erupcije koje su klasificirali vulkanolozi. Oni se često nazivaju po poznatim vulkanima koji su erumpirali, odnosno događajima koji su dali primjer za klasifikaciju. Neki od vulkana za vrijeme svoje aktivnosti pokazuju samo jedan karakteristični tip erupcije, dok drugi mogu u jednom eruptivnom događaju pokazati karakteristike više njih.

Razni tipovi vulkanskih erupcija

Postoje tri glavna tipa erupcije. Najbolje poznate su magmatske erupcije koje stvara dekompresija gasa u magmi koja je tjera naprijed. Freatomagmatske erupcije izaziva suprotan proces, odnosno kompresija gasa unutar magme. Posljednji glavni tip su freatičke erupcije koje izaziva pregrijanje pare uslijed dodira magme sa vodom.

Unutar ovih glavnih tipova erupcije postoje pod-tipovi. Najslabije su havajske i podmorske erupcije, zatim strombolijevske erupcije koje slijede vulkanijske i surtsejske erupcije. Jači tip erupcije je pelejanska erupcija, a potom slijedi plinijska erupcija, dok je najjača ultraplinijska erupcija. Važno mjerilo snage erupcije je Indeks vulkanske eksplozivnosti.

Eksterni linkovi uredi