Vrmac je planina i poluostrvo u Crnoj Gori iznad Boke kotorske. Njen najveći vrh je Sveti Ilija visok 766 metara. Ostali vrhovi su Velji vrh (712), Čisti vrh (616), Popova Glava (584) i Sveti Vid (440).

Vrmac
Pogled na Kotor i Vrmac sa Lovćena
Pogled na Kotor i Vrmac sa Lovćena
Nadmorska visina 766 m (Sveti Ilija)
Države  Crna Gora
Vrmac na mapi Crne Gore
Vrmac

Vrmac je nastavak planine Lovćen. Poluostrvo Vrmac se nalazi između Kotorskog i Tivatskog zaliva. Prema zapadu, Vrmac se spušta ka prolazu Verige, širokom oko 300 m, koji ga odvaja od Devesinjskog poluostrva sa druge strane Boke kotorske. Poluostrvo je načinjeno od fliša podložnog eroziji i koji je kontrast obližnjem kraškom terenu. Strme padine otežavaju rast naselja. Vegetacijom Vrmca dominira makija.

Vrmac je u prošlosti je imao veliki strategijski značaj jer je upravo kroz Verige prolazila granica između Osmanskog carstva i Mletačke republike, pa tako i danas postoje tragovi fortifikacijskih objekata, podignutih radi odbrane granica.

Poluostrvo Vrmac je rijetko naseljeno. Na obalama su gradići Tivat, Kotor, Lepetani, Stoliv i Prčanj, a unutar poluostrva su sela Gornja i Donja Lastva. Kroz Vrmac je prokopan tunel, dugačak 1.637 metara koji povezuje Kotor sa Jadranskom magistralom i ostatkom Crne Gore.