Vrela (Teslić)

Vrela su naseljeno mjesto u Opštini Teslić, Republika Srpska, BiH. Danas ima status mjesne zajednice.

Vrela


Panorama Vrela

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Entitet Republika Srpska
Opština/Općina Teslić
Stanovništvo
Geografija
Koordinate 44°38′04″N 17°52′14″E / 44.6344°N 17.8706°E / 44.6344; 17.8706
Nadmorska visina 327 m
Vrela na mapi Bosne i Hercegovine
Vrela
Vrela
Vrela (Bosne i Hercegovine)
Ostali podaci
Pozivni broj 053


Koordinate: 44° 38′ 04" SGŠ, 17° 52′ 14" IGD

Geografija uredi

 
Izljevanje Velike Usore u Vrelima

U prošlosti je bilo dio okolnih sela: Žarkovine ili Stjenjaka u Opštini Teslić, ili Kaloševića u Opštini Tešanj. Jorgići, zaselak naselja Kalošević (FBiH) koji je nakon Dejtonskog sporazuma pripao Republici Srpskoj, danas pripada Vrelima.

Sa južne i jugoistočne strane selo ograničavaju brda prema Tesliću, od kojih je najistaknutiji vrh Debelo Brdo. Sa sjeverne strane ograničava ga rijeka Velika Usora. Na zapadu je tjesnac kod brda Škrebin Kamen, a na istoku tjesnac prema selu Kalošević u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na području Vrela, na lokalitetu Perilo, posljednjih desetak godina, pri obilnim pljuskovima Velika Usora se izljeva i plavi okolno područje prekidajući saobraćaj na magistralnom putu Teslić-Doboj.[1][2]

Istorija uredi

Do 1968. godine selo je bilo lokacija bitne željezničke stanice Vrela na uskotračnoj pruzi.

U toku raspada Jugoslavije i rata u BiH, selo Vrela je bilo bitan granični prelaz između Republike Srpske i Republike BiH, na kom su vršene veće razmjene zarobljenika, poginulih ili civila.

Stanovništvo uredi

Broji nešto manje od dvije stotine stanovnika, srpske nacionalnosti. Danas ga naseljavaju veće porodice Škrebić, Bubić, Ivanić, Smiljić i nekoliko manjih porodica. Krsna slava sela („masla“) se obilježava na duhovski ponedjeljak.

Vidi još uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi