Vologas I od Partije

Vologas I od Partije (latinski: Vologases, na perzijskom poznat kao "Balaš" ili "Valakš", ? - 78) bio je Partsko Carstvo|partski kralj iz dinastije Arsakida, koji je vladao od 51. do 78.

Vologas I.

Vologas je bio sin kralja Vonona II i njegove grčke priležnice. Oca je naslijedio njegove smrti godine 51. Poslije dolaska na vlast je okupirao Mediju Atropatenu i dao je na vlast svom bratu Pakoru II. Poslije je napao i osvojio Armeniju te je dao na upravu svom bratu Tiridatu. Taj je čin godine 54. doveo do dugog i iscrpljujućeg rata sa Rimskim Carstvom, u kome je Partima rimski vojskovođa Korbulon nanio brojne poraze.

Vologasovo carstvo se našlo i pod udarom sa istoka, te bilo oslabljeno napadima nomadskih Daha i Saka, kao i pobunom Hirkanijaca koji su izborili nezavisnost. Zbog problema na istoku je, prema Flaviju Josipu morao odustati i od planova da pod neposrednu partsku vlast stavi Adijabenu. Zbog svega je godine 63. sklopio mir sa Rimljanima; Tiridat je priznat kao armenski kralja, ali je prethodno morao otići u Rim da primi dijadem od Nerona i tako simbolički postane rimski vazal. Zahvaljujući tome, Arsakidi su postali vladajuća dinastija u Armeniji.

Vologas je poslije toga ostao u dobrim odnosima sa Neronom i, prema Svetoniju, slavio uspomenu na njega. Nakon Neronove smrti je nastojao ostvariti dobre odnose sa novim carem Vespazijanom te mu je u Godini četiri cara ponudio 40.000 strijelaca za rat protiv Vitelija. Međutim, kada su Alani provalili preko Kavkaza u Mediju, uzalud je molio Vespazijana za pomoć. Umro je godine 78. a naslijedio ga je sin Vologas II.

Vologasova duga vladavina je ostala upamćena i po tome što se u Partskom Carstvu, odnosno Perziji počeo bilježiti trend de-helenizacije, odnosno odbacivanja helenističkih kulturnih uticaja i povratak starim ahemenidskim korijenima. Vologas je počeo mijenjati dotadašnja grčka imena partskih gradova, te prestao upotrebljavati grčki kao službeni jezik, odnosno grčki alfabet kao službeno pismo, zamijenivši ga aramejskim. Zoroastrička tradicija mu pripisuje prikupljanje razasutih i davno zaboravljenih avestanskih tekstova.

Vologas I od Partije
Prethodi:
Vonon II
Veliki kralj (šah) Partije
51 – 78
Slijedi:
Vologas II