Volim i ja vas su poznate reči koje je izgovorio bivši predsednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević na jednom mitingu u Beogradu 1996. godine.

Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević je održao kontramiting na Terazijama (ispred hotela „Moskva") koji je organizovan pod nazivom „Za Srbiju“ u centru Beograda 24. decembra 1996. godine nasuprot mitingu koji je održavan par stotina metara dalje na Trgu Republike. Na svom mitingu je Milošević građanima poručio da neće dozvoliti moćnicima u svetu i petoj koloni u zemlji da oslabe i destabilizuju Srbiju.

Milošević se pojavio na mitingu na Terazijama u 16.20 gde je dočekan ovacijama svojih pristalica. Televizija je prenosila događaj prikazujući samo najbližu okolinu, a komentator je preneo kako se skupilo 200.000 ljudi, ne prikazujući policijske kordone koji su gusto štitili pristalice SPS od učesnika protesta sa Trga koji su se približili govornici. Pokušavali su da nadjačaju pristalice. Stoga su oni glasno i često skandirali, čak i tokom govora Miloševića. Oni su mu u jednom trenutku skandirali „Slobo, mi te volimo“, na šta je Milošević prekinuo pripremljen govor i uzvratio rečima „Volim i ja vas“.

Ova rečenica je potom dobila mnoga tumačenja, parafraziranja i humorističke transformacije. Ostala je jedna od najčešće pominjanih rečenica druge polovine devedestih godina u političkom životu Srbije.

Uticaji uredi

Ove reči inspirisale su Boru Đorđevića iz Riblje čorbe da napiše istoimenu sarkastičnu pesmu, za koju je kasnije napisana i muzika. Ova pesma je objavljena kao bonus pesma na albumu Njihovi dani, na kojem se nalazi devet pesama i sve su posvećene Slobodanu Miloševiću, njegovoj ženi Miri Marković i njihovom režimu.

Vidi još uredi