Volen Siderov (бугарски: Волен Николов Сидеров; Jambol, 19. aprila 1956) je bugarski političar, predsednik stranke Ataka. Bio je novinar televizije SKAT, na kojoj je održao predavanje pod nazivom „Ataka“, po kojem je stranka kasnije dobila ime. Ataka se zalaže za izlazak Bugarske iz NATO i brani pravoslavlje, a on ukazuje na opasnost kolonizacije pravoslavnog sveta globalizmom. [1].

Volen Siderov

Oženjen je Kapkom Georgievom, ima usvojenog sina Dimitra Stojanovog, koji je narodni poslanik evropskog parlamenta.

Volen Siderov i Kosmet uredi

Od svih bugarskih parlamentarnih partija, samo njegova je osudila proglašenje nezavisnosti Republike Kosova, kao i priznanje ovog entiteta od strane bugarske vlade. Siderov smatra Kosovo narkodržavom i kaže da je ono zamišljeno da bude panturcistička teritorija pod kontrolom SAD. Prema njegovim rečima Kosovo je islamistička kama, koja ruši telo Evrope.[2]

Izbori uredi

Stranka Volena Siderova je na izborima za parlament 2005. godina dobila 8% glasova, i time dobila 21 poslaničko mesto, od ukupno 240. Na predsedničkim izborima 2006. Volen Siderov je bio drugi, iza Georgija Prvanova, sa 24% (649.000) glasova u drugom krugu glasanja.

Stranka Volena Siderova je na izborima za parlament 2009. godina dobila 21 poslaničko mesto, od ukupno 240.

Reference uredi

  1. Глобализм - последний этап попытки колонизации православного Востока (ru)
  2. Очаквайте появата на Помашка република у нас (bg)

Vanjske veze uredi