Vojvoda od Yorka

Vojvoda od Yorka (engleski: Duke of York) je titula britanskog perstva rezervirana za drugog po redu sina britanskog monarha.[1]

Vojvoda od Yorka
Duke of York
Grb Vojvode od Yorka
Grb Vojvode od Yorka
Grb Vojvode od Yorka
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo

Historija i karakteristike uredi

Ta titula datira iz vremena, kada je peti sin tadašnjeg kralja Edwarda III. Edmund Langley (1341. - 1402) osnovao istoimeno vojvodstvo i dinastiju, koje je naslijedio njegov sin Edward.[1] Titula se odtad dodjeljivala do 17. vijeka, obnovljena je početkom 20. vijeka, za Dinastije Windsor kao povratak engleskim tradicijima, nakon duge vladavine njemačkih dinastija.

Titula i pripadajući leno uz nju dosad je dodjeljivana jedanaest puta, i to osam puta pod imenom Vojvoda od Yorka i triput s dvojnim nazivom kao Vojvoda od Yorka i Albanyja. Od 1461. kada je praunuk prvog vojvode postao kralj Edward IV, nijedan od deset sljedećih nositelja titule nije je prenio dalje, jer su umrli bez muških nasljednika ili sami postali kraljevi.[2]

Trenutačni Vojvoda od Yorka je Princ Andrew, drugi sin kraljice Elizabete II., koji je titulu dobio nakon ženidbe.[2] Kako do danas Andrew još uvijek nema muških nasljednika, a usto nema ni žene, jer se razveo 1996., najozbiljniji kandidat za tu titulu je princ Harry, drugi sin Princa Charlesa od Walesa.

Formalno Princ od Yorka nema nikakvu službenu javnu ulogu ili odgovornost, ali sudjeluje u brojnim protokolarnim događajima, od posjeta stranim zemljama, dobrotvornih akcija do primanja kojekakvih delegacija. I žena Vojvode od Yorka ima pravo nositi istu titulu.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 House of York (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 20.10. 2014. 
  2. 2,0 2,1 The Dukes of the Peerage of the United Kingdom (engleski). UK Dukes. Arhivirano iz originala na datum 2008-03-19. Pristupljeno 20.10. 2014. 

Vanjske veze uredi