Vojvođani su stanovnici Autonomne Pokrajine Vojvodine. Termin predstavlja regionalnu oznaku i može se odnositi na pripadnike različitih naroda i etničkih grupa koje žive na ovom području.[1]

Vojvođanski Srbin Svetozar Miletić koji je bio advokat, gradonačelnik Novog Sada i jedan od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine XIX veka

Identitet uredi

Većina Vojvođana u etničkom smislu sebe smatra pripadnicima određenih etničkih grupa i naroda - Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Jevreja itd. Manji deo njih se na popisu stanovništva i izjašnjava kao Vojvođani. Ovakvo izjašnjene osoba u rezultatima popisa svrstane su u kategoriju regionalne i teritorijalne pripadnosti, zajedno sa drugim građanima koji su se izjasnili po regionalnoj, teritorijalnoj ili lokalnoj pripadnosti (npr. Banaćani, Bačvani, Sremci, Mačvani, Šumadinci, Vranjanci, Užičani, Jugosloveni itd).

Mnogi stanovnike Vojvodine nazivaju Prečanski Srbi / Prečani, ili muškarce: Lale i žene: Sose; isti termin se može odnositi samo na Banaćane. Dok Vojvođanski Mađari koriste izraz Raci (mađ. Rácok) kojim nazivaju Vojvođanske Srbe. Izraz se odnosi na stanovnike srednjovekovne Raške odnosno današnje Srbe koji su se naselili na teritoriju današnje Vojvodine. Takođe, izraz Paor se odnosi na vojvođanskog seljaka odnosno zemljoradnika.

Geografija uredi

Vojvođani pretežno žive na području AP Vojvodine, tojest na severu Republike Srbije, odnosno u Panonskoj niziji srednje Evrope i Balkanskom poluostrvu. Značajan broj osoba poreklom sa područja AP Vojvodine živi i u dijaspori.

Brojnost Vojvođana uredi

 
Geografske regije Vojvodine Banat, Bačka, Srem i Mačva

Prema popisu iz 2011. godine AP Vojvodina je imala 1.931.809 stanovnika, pretežno Srba (66,76%), a takođe i Mađara (13,00%), Slovaka (2,60%), Hrvata (2,43%), Roma (2,19%), Rumuna (1,32%), itd. Određen broj osoba poreklom sa područja AP Vojvodine živi i u drugim delovima Srbije, kao i u raznim zemljama u dijaspori, prvenstveno u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, SAD-u, Кanadi i Australiji.

Najveći urbani centri Vojvodine su Novi Sad, Subotica, Zrenjanin i Pančevo, a značajan broj Vojvođana živi i u Beogradu.

Uoči popisa stanovništva iz 2011. godine, u gradovima Vojvodine je jedna nedefinisana nevladina organizacija postavljala bilborde koji su sugerisali da se građani na popisu izjasne kao Vojvođani.[2][3][4] Prema poslednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji, na području cele Srbije se 30.771 stanovnika izjasnilo po regionalnoj pripadnosti,[5][6][7][8] od čega ih je 28.567 bilo na području AP Vojvodine. Međutim, nema preciznih podatka koliko se njih izjasnilo kao Vojvođani.

Jezici i religija uredi

Stanovnici Vojvodine pretežno govore srpski jezik, a manjim delom i mađarski, hrvatski, rumunski, slovački, rusinski, ukrajinski, itd.

Po veroispovesti su najvećim delom pravoslavni hrišćani, a manjim delom i katolici, protestanti, evangelisti, muslimani, itd.

Regionalne podgrupe uredi

Vojvođani se u regionalnom smislu dele na četiri velike podgrupe - Banaćane, Bačvane, Sremce i severne Mačvane. U okviru ovih regija postoje i neke manje mikroregije, kao što su Šajkaška, Podlužje, Fruška gora, itd.

Vidi još uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi

Eksterni linkovi uredi