Vojni muftiluk u Bosni i Hercegovini

Vojni muftiluk, muftijstvo je Islamske zajednice koje djeluje na području Bosne i Hercegovine. Sjedište muftijstva je u Sarajevu. Trenutačni muftija je Hadis ef. Pašalić (od 2014.).

Vojni muftiluk
Ministrstvo obrane Bosne i Hercegovine
Ministrstvo obrane Bosne i Hercegovine
Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović
Muftijamuftija vojni
Osnovano1999.
SjedišteSarajevo
DržavaBosna i Hercegovina

Povijest uredi

Protokol o organiziranju i funkcioniranju vjerske službe muslimana u Federalnom ministarstvu odbrane i Vojsci Federacije Bosne i Hercegovine, potpisan 25. septembra 1999. godine. Danas je Vojni muftiluk integriran u sve sfere odbrane, uspostavljen u skladu sa standardima vjerskih službi modernih vojski, spreman za nove izazove u multireligijskom i multinacionalnom kolektivu, te je postao nezaobilazna cjelina u sustavu odbrane Bosne i Hercegovine.

Imamska služba u Vojnom muftiluku brine o vjerskom životu muslimana angažiranih u organizacionim jedinicama Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Poslovi vojnih imama čuvaju tradiciju imamskog poziva prema organizacionoj strukturi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i standardima vojne vjerske službe NATO-a.

Muftije uredi

Glavni članak: Muftija
# Ime i prezime Mandat započeo Mandat završen Napomene
1. Ismail ef. Smajlović 1999. 2014.
2. Hadis ef. Pašalić 2014. Trenutačno

Organizacija uredi

Vojni muftiluk je organiziran kao: Ured vojnog muftije, ured glavnog imama, ured brigadnog imama i ured bataljonskog imama. [1]

Reference uredi

  1. Vojni muftiluk. Arhivirano iz originala na datum 21. listopada 2019.. Pristupljeno 9. prosinca 2019. 

Spoljašnje veze uredi