Vojne vježbe

(Preusmjereno sa stranice Vojni manevri)

Vojne vježbe (ili vojni manevri) su u vojnoj terminologiji najviši oblik vježbi operativno-taktičkih jedinica kopnene vojske, ratne mornarice i avijacije. Izvode se na terenu u svim godišnjim dobima, u uslovima sličnim stvarnim ratnim uslovima.

Vojne vježbe peruanske vojske

Termin manevri (mn.) je različitog značenja od sličnog termina manevar (pokret vojne jedinice na ratnom zadatku).

Ciljevi manevara su različiti. Mogu se izvoditi s ciljem: provjera spremnosti i obučenosti jedinica, provjera ratnog plana, plana mobilizacije, organizacije jedinica, ispitivanje naoružanja, sposobnost štabova i komandovanja, demonstracija snage, itd.

U Srbiji, prvi manevri stajaće vojske su održani septembra 1837. kod Požarevca. Trajali su 20 dana i na njima je učestvovala čitava regularna vojska od 1700 ljudi. Na kasnijim manevrima na Kosmaju 1908. učesvuje 40.000 vojnika a njima rukovodi vojvoda Radomir Putnik.

Jugoslovenska vojska održava najveće Kupske manevre u septembru 1937. godine. Učestvuje 55.000 vojnika, 11.000 konja i 130 aviona. Manevri traju 15 dana.

U FNRJ i SFRJ, izvodi se niz većih manevara. U manevrima 1949. i 1953. učestvuju skoro sve operativne jedinice JNA. U manevrima Sloboda 71 (2-9. oktobar 1971) učestvuju i jedinice Teritorijalne odbrane, Civilne zaštite i stanovništvo.

Povezano uredi

Literatura uredi