Vojislav Mihailović

Vojislav Mihailović, pravnik, političar je rođen 3. septembra 1951. godine u Beogradu. U vreme njegovog rođenja otac Branko je, kao informbirovac, bio na Golom otoku i prvi put ga video dve godine posle rođenja. Ime je dobio po stricu koji je poginuo kao četnik negde kod Foče 1943. godine. Oženjen je i otac dvoje dece.

Karijera uredi

Diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. godine. Još kao student radio kao komercijalista u izdavačkoj kući „Slovo ljubve“, potom bio advokat, pa prešao u privatnike. Sada se bavi privatnim biznisom i suvlasnik je firme koja prodaje „Pampers“ pelene.

Politička karijera uredi

Od kraja 1993. godine počeo da se bavi politikom kada je određen za nosioca izborne liste Deposa u Kragujevcu. Izabran je za poslanika, a potom (11. februara 1994.) i za potpredsednika Skupštine Srbije (biran ponovo i u sazivu skupštine posle izbora 1997). Član Predsedništva SPO-a od 1994, a pred izlazak iz SPO bio je potpredsednik stranke. Na izborima '97. bio nosilac liste SPO-a na Čukarici, a 22. januara 1999. godine izabran je za gradonačelnika Beograda. Bio je na funkciji potpredsednika skupštine Srbije i kopredsednika (zajedno sa Veroljubom Stevanovićem) Srpskog Demokratskog Pokreta Obnove, stranke koja je nastala odvajanjem od SPO zbog neslaganja sa Vukom Draškovićem.

Vojislav Mihailović je, između ostalog, poznat po dedi, unuk je đenerala Dragoljuba Mihailovića, komandanta kraljevske vojske u otadžbini i vođe četničkog pokreta za vreme Drugog svetskog rata.

prethodnik
Zoran Đinđić
Predsednik Skupštine grada Beograda
22.1.1999 - 5.10.2000.
sledbenik
Milan St. Protić