Vodopadi Ilomske

Vodopadi Ilomske uključuju Veliki vodopad i Mali vodopad, kojima se može pridružiti i nekoliko slapova u gornjem i srednjem toku rijeke. Veliki i mali vodopad se u kanjonu na podvlašićkoj visoravni, udaljeni oko 2 km od ušća ove rijeke u Ugar, u uskom kanjonu između gotovo okomitih Korićanskih stijena (lijevo) i sela Marići i Đenići, tj. Marića i Imljanskih stijena (desno). Oba vodopada se nalaze na nadmorskoj visini između 750 i 780 m, što je za oko 350 m niže u odnosu na okolnu imljansku i korićansku zaravan.[1][2] U nekim novijim izvorima, a osobito na društvenim mrežama, imenuju ga kao „Skakavac” ili „veliki i mali slap”.

Veliki vodopad je visok čak oko 40 m, a neupadljiv je sa okolnog (korićansko-imljanskog) platoa. U ovoj divljini vodopadi sve više privlače pažnju planinara, turista i ribolovaca, a okomita stijena sa koje rijeka pada pogodna je i za alpinističke poduhvate.

Pored vodapada, u gornjem i srednjem toku Ilomske nalaze se i dva slapa: jedan ispod pitoke Manatovac, koji je preusmjeren za vodosnabdijevanje Skender Vakufa, dok je Sinjac (ispod zaseoka Nikodinovići, sela Petrovo polje) ljetno kupalište.

Ušće Ilomske devastirano je izgradnjom male hidroelektrane.

Kanjon Ilomske proglašen je Zaštićenim prirodnim predjelom s registracijskim podacima:

Reference uredi

  1. Vojnogeografski institut, Izd. (1962): Šiprage (List karte 1:25.000, Izohipse na 10 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  2. Vojnogeografski institut, Izd. (1962): Mudrike (List karte 1:25.000, Izohipse na 10 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  3. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju (2015): Izmjena i dopuna prostornog plana RS do 2025. Urbanistički zavod, Banja Luka.

Vanjski linkovi uredi