Vodeni bivol je krupni papkar i član porodice goveda. Krupniji je i opasniji od svog afričkog rođaka, afričkog bivola. Arni ili vodeni bivol se može pronaći u divljini u Pakistanu, Indiji, Bangladešu, Nepalu, Butanu, Vijetnamu i Tajlandu. Pripitomljeni bivoli su prilično rašireni po Aziji, Južnoj Americi, Sjevernoj Africi i Evropa. Također su postali divlji u sjevernoj Australiji.

Water Buffalo
Porodica vodenog bivola
Tajvan
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Artiodactyla
Porodica: Bovidae
Potporodica: Bovinae
Rod: Bubalus
Vrsta: B. bubalis
Dvojni naziv
Bubalus bubalis
(Kerr, 1792)

Divlje populacije također žive u Jugoistočnoj Aziji ali je njihovo porijeklo nepoznato. Špekulira se o tome da potječu od divljih vodenih bivola, nekoć pripitomljenih pa opet podivljalih ili njihovog križanja. U Aziji je populacija divljih vodenih bivola postala rijetka, te se strahuje da danas nema čistih divljih vodenih bivola.

Odrasli vodeni bivol naraste od 300 kg do 600 kg težine kod pripitomljenih primjeraka, ali primjerci u divljini mogu biti još krupniji. Odrasle ženke dobiju težinu do oko 800 kg, a mužjaci do oko 1200 kg. Projsčena težina odraslog mužjaka je oko 900 kg, a prosječna visina ramena oko 1.7m.

Razlika između divljih i pripitomljenih primnjeraka je u tome što divlji primjerci nemaju zaokružen trbuh koji imaju pripitomljene životinje. Zbog križanja s drugim divljim i pripitomljenim vrstama, težina može prilično varirati čak i kod populacija koje žive u neposrednoj blizini. Križanje s pripitomljenim bivolima se smatra glavnim uzrokom izumiranja divljih bivola.

Smatra se da su se bivoli razvili u južnoj Aziji.

Vanjski linkovi uredi