Vlado Simcich Vava

Vlado Simcich Vava (Rijeka, 1964.), riječki gitarist, autor, producent, najpoznatiji po činjenici da je bio članom grupe Laufer u njihovu najintenzivnijem razdoblju od 1993. pa do razlaza 1996. godine, kada su i objavljeni svi nosači zvuka.

Vlado Simcich Vava
Lični podaci
Drugo imeVava
Datum rođenja1964.
Mjesto rođenjaRijeka
Zanimanjeglazbenik
Muzički rad
Žanrrock

Karijera

uredi

Prije negoli se pridružio grupi Laufer bio je članom En Face, od 1988. do 1990. godine tijekom čega je sastav zabilježio niz uspješnih nastupa na lokalnim festivalima RiRock i Gitarijade, a također i zapaženi nastup na "Zaječarskoj gitarijadi", 1988. godine. Nakon prestanka rada Laufera, zajedno s bubnjarem Alenom Tibljašom, te basistima Samirom Šverkom, ta kasnije Borisom Pleićem osniva trio Mone s kojima objavljuje album Tresgringos (Texas, Dallas Records, lipanj 1997.), ali nakon tek nekoliko nastupa sastav se gotovo gasi. Drugi, i posljednji, album Zoom (Croatia Records, kolovoz 1999.), u potpunosti autorski, Vava snima s dvojicom bubnjara: Nenadom Tubinom (ex Let 3, Regoč) i Alenom Tibljašom. Album sadrži zapaženi singl Ostani, popularan na lokalnim radijskim postajama te u klupskim prostorima. Krajem 1999. godine raspušta zauvijek Mone.

Suradnje

uredi

Tijekom 90-ih godina, te u 21. stoljeću, stalno surađuje s bivšim sastavom En Face, i to u ulozi producenta, gitariste i koautora (tekst evergreena "S dlana boga pala si"), također producira album prvijenac riječkog alternativnog sastava Gipss ("Uh!"), zagrebačkih Malehookersa, surađuje s bivšim kolegom Urbanom na njegovu remek-djelu "Žena dijete", i konačno, postaje stalnim suradnikom ženskom pop kvartetu E.N.I.., prvenstveno kao autor hitova "Oči su ti ocean", "Polaroid", "Crna kutija", "Jezero od mlijeka" te drugih. Za talentiranu i nagrađivanu slovensku autoricu i pjevačicu Neishu napisao je tekst "Ljubav je domino". Prvi je to bio njezin singl s albuma "Miles Away" (Dallas Records) pripremljen za hrvatsko tržište, objavljen u ožujku, 2009. godine.

Blagdan Band

uredi

Krajem 1995. godine kao član riječke neobaveznog sastava Blagdan Band snima album uživo "Palach's Not Dead" ("Dilema", travanj 1996.), na kojem su zabilježene pjesme Eddieja Cochrana, Iggyja Popa, Ramonesa, Neila Younga, Sex Pistolsa te drugih. Omot za album napravio je poznati hrvatski strip crtač Dubravko Mataković. Početkom 21. stoljeća snimaju verziju pjesme "Rockin' all over the World", Johna Fogertyija, u njihovoj verziji nazvana "60.minuta".


Samostalni rad

uredi

Del mono

uredi

Godine 2005. objavljuje prvi samostalni album, Del Mono (Dallas Records), na kojem mu gostuju pjevačice Meri Trošelj, Iva Močibob (E.N.I.) i Ana Kabalin (Metrobolik), te pjevači Damir Urban, Leo Rumora (Ogledala), Nikola Marjanović (Sane), Aljoša Šerić (Ramirez), Ivan Dečak (Vatra). Posebno mjesto u radijskoj difuziji zabilježile su pjesme 'Letimo' s Meri Trošelj, te 'Mjesto za vlastitog Boga' s Nikolom Marjanovićem.

Soundtrack :Lanterna iskopanog oka

uredi

Nakon toga okreće se potpuno novom stilskom izričaju – ambijentalnom rocku. U lipnju 2008. godine objavljuje "Soundtrack" (Dallas Records), jedinstveni spoj instrumentalnih glazbenih brojeva, na tragu Rya Coodera, Briana Enoa i Morriconea, i literature. Naime, 10 instrumentala sa "Soundtracka" je poslužilo kao prateći zvučni niz za novelu "Lanterna iskopanog oka", u kojem se slijedi mladog avanturistu Fausta Serdoza na njegovu putovanju po različitim geografskim destinacijama (Island, Mafra, Atacama, New York, Jeruzalem, Rim, Berlin, Kamčatka, Tristan da Cunha). Album "Soundtrack" proglašen je jednim od najboljih instrumentalnih albuma u Hrvatskoj, te je u godišnjim kritičarskim inventurama zauzimao odreda visoka mjesta. Također je, u klasifikaciji objavljenoj u Jutarnjem listu, zauzeo 19. mjesto, od 25, u rekapitulaciji prvog desetljeća 21. stoljeća ukupne bogate hrvatske diskografske produkcije.

Poljubac je izdaja

uredi

Već sljedeće godine, u studenome 2009., Vava objavljuje album "Poljubac je izdaja" (Dallas Records), na kojem metaforički tumači život biblijskog lika Jude Iškariotskog i to kroz 20 glazbenih instrumentalnih minijatura. Album sadrži poemu "Dozvolite mi da se predstavim" prevedenu na hebrejski, perzijski, engleski, talijanski te njemački jezik. Na albumu su i dva bonusa (Njujork, Tristan da Cunha) snimljena uživo s nastupa u Ljubljani i Puli, gdje se predstavio publici prije Sinead O'Connor, u lipnju 2009. Album "Poljubac je izdaja" miksao je Matej Zec, član sastava Let 3 i Morso. I ovaj album, kao i prethodni, snimljen je analognom tehnologijom na 4-kanalnom kasetnom porta studiju, Fostex.

Ostala izdanja

uredi

Na trostrukoj kompilaciji "Antologija riječkog novog vala" (Dallas Records, veljača 2008.) zastupljen je samostalnom snimkom "Stigma", te u sklopu En Face, 'Kuća', obje iz 1988.godine.

7 inčni singl 'Summertime'/'Also Sprach Zarathustra'

uredi

Nakon konceptualnog albuma Poljubac je izdaja, Vava je za ljetne mjesece 2010. godine pripremio novo izdanje. Ovog je puta posegnuo za klasičnim filmskim temama: Gershwinovom, prikladnu dobu u kojem se i objavljuje, Summertime, te poznatom glazbenom temom iz Kubrickova filma Odiseja 2001., Also Sprach Zarathustra, austrijskog klasičara, Johanna Straussa. Radi se o singlu, a izdavač, Dallas Records, i autor odlučuju se na do sada nikada viđenu kombinaciju u hrvatskoj diskografiji – sedam inčnom vinilnom singlu na 45 okretaja koji u svom omotu sadržavaju i isti materijal na CD-u.

Dizajner omota je Mladen Stipanović, ne samo Vavin suradnik na njegova prethodna dva instrumentalna albuma, već i Let3, ENI, En Face, te mnogih drugih. Singl je objavljen u ekskluzivnom tiražu od samo 300 komada i neće se, nakon nestanka s tržišta, nadotiskati ili reizdavati. Miksanje je materijala, kao i do sada, rad Mateja Zeca.

RI-VAL

uredi

Član je, kao i većina riječkih glazbenika svih generacija, supergrupe Ri-val, i koautor pjesama "Go home" (1991.) i "Ajmo Rijeka" (1997.).

Diskografija

uredi

Laufer

uredi
 • The Best Off... (Corona, veljača, 1994.)
 • Pustinje (Croatia Records/T.R.I.P. Records, studeni, 1994.)
 • EP (Croatia Records/T.R.I.P. Records, listopad, 1995.)
 • Epitaf (Croatia Records, prosinac, 2004., kompilacija)
 • The Best Off... (Dallas Records, 3CD, LP ;remaster izdanje, siječanj, 2010.)
 • Tresgringos (Texas, Dallas Records, lipanj, 1997.)
 • Zoom (Croatia Records, kolovoz, 1999.)

Blagdan Band

uredi
 • Palach's Not Dead (Dilema, Pula, travanj, 1996.)

Samostalni albumi

uredi
 • Del Mono (Dallas Records, svibanj, 2005.)
 • Soundtrack (Dallas Records, 05.lipanj, 2008.)
 • Poljubac je izdaja (Dallas Records, 24.studeni, 2009.)