Vladimir Savčić Čobi

Vladimir Savčić Čobi (Niš, FNRJ, 6. jun 1948. — Beograd, Republika Srbija, 20. mart 2009.) je bio crnogorski muzičar i glumac.

Vladimir Savčić Čobi
RođenjeNiš, FNRJ
SmrtBeograd, Republika Srbija

Biografija

uredi

Otac, poreklom sa Sokoca, mu je bio vojno lice. Kao i sve porodice vojnih lica, i Savčići su se selili širom Jugoslavije, da bi na kraju došli u Sarajevo, gde Čobi započinje svoju muzičku karijeru.

Karijeru je započeo kao bubnjar, iako je prethodno svirao violinu i trombon. Godine 1967. je osnovao sarajevsku grupu "Vokins", pa zatim i grupu "Čobi i njegove sjenke", kada i dobija nadimak Čobi, po tada popularnoj svetskoj zvezdi, Čabiju Čekeru.

Godinu dana kasnije postaje član grupe "Pro Arte", da bi više od dve decenije važio za jednog od najpopularnijih jugoslovenskih pevača. Sa grupom "Pro Arte" osvaja mnoge festivalske i druge nagrade. Poznate pesme : "Nemoj draga plakati", "Lola", "Plačem", "Vratija se Barba iz Amerike"...

Po prestanku rada sa grupom "Pro Arte" nastavlja samostalnu karijeru u saradnji sa tada najpopularnijim autorima: Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom i drugim.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih godina, Čobijeva karijera se vezuje za brojna gostovanja po gradovima Amerike i Australije. Zbog nemira uzrokovanih raspadom Jugoslavije 1992, napušta Sarajevo i odlazi u Beograd.

1995 godine vraća se na jugoslovensku scenu kao glumac u poznatoj humorističkoj seriji "Složna braća", u kojoj dobija zapaženu ulogu Fikreta Halimića-Fike.

U svojoj bogatoj karijeri, sa grupom "Pro Arte" i samostalno ostvario je tiraž od oko osam miliona ploča, što ga svrstava među najpopularnije izvođače svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.

Savčić je priređivao i brojne humanitarne koncerate za decu, invalide i obolela lica, a bio je dobitnik "Estradne nagrade Srbije" i "Estradne nagrade Jugoslavije". Bio je dugogodišnji član Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike Srbije.

Tokom 2002. godine je saznao da boluje od raka debelog creva. Nakon sedmogodišnje borbe sa opakom bolešću, umro je 20 marta 2009. godine u ranim jutarnjim satima u Kliničko-bolničkom centru u Beogradu.

Sahranjen je 23. marta 2009. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Uloge

uredi
Filmografija glumca Vladimira Savčića Čobija
God. Naziv Uloga
1973. Taj ludi srednji vek
1995. Složna braća Fikret Fiko Halimić
1998. Stršljen
2002. Država mrtvih Konferansije
2003. Siroti mali hrčki 2010 stari načelnik

Vanjske veze

uredi