Vladimir Majder

Vladimir Majder Kurt (Sisak, 1911Otočac, jun 1943), student medicine, učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe.

VLADIMIR MAJDER
Datum rođenja1911.
Mesto rođenjaSisak
 Austrougarska
Datum smrtijun 1943. (32 god.)
Mesto smrtiOtočac
Hrvatska ND Hrvatska
Profesijastudent medicine
Član KPJ od1932.
Učešće u ratovimaŠpanski građanski rat
Narodnooslobodilačka borba

Biografija uredi

Rođen je 1911. godine u Sisku. Posle završene osnovne škole i gimnazije, otišao je u Zagreb gde je studirao na Medicinskom fakultetu.

Još kao učenik gimnazije u Sisku, priključio se omladinskom revolucionarnom pokretu i postao član Saveza komunsitičke omladine Jugoslavije (SKOJ). Za vreme studija aktivno je učestvovao u studentskom revolucionarnom pokretu 1932. godine primljen u članstvo Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Pošto je često odlazio u rodno mesto, služio je kao veza između Zagreba i partijske organizacije u Sisku. Takođe je veoma aktivno politički delovao u Sisku i okolini.

Godine 1935, po odluci Partije, otišao je na školovanje u Saovjetski Savez.

 
Jugoslovenski borci u Španiji. Vladimir Majder treći u gornjem redu.

Kada je 1936. godine otpočeo građanski rat u Španiji, bio je među prvim jugoslovenskim dobrovoljcima koji su tamo otišli i borili se za odbranu Španske republike. Tokom rata u Španiji najpre je bio sekretar partijske ćelije Balkanske čate 12. internacionalne brigade, a kasnije obaveštajni oficir u toj brigadi.

Posle poraza Španske republikanske armije, 1939. godine, zajedno sa drugim borcima Internacionalnih brigada, prešao je u Francusku, gde su bili zatvoreni u koncentracione logore. Iz Francuske je uspeo da pobegne i u avgustu 1942. godine je došao u okupiranu Jugoslaviju. Odmah po dolasku stupio je Narodnooslobodilačku vojsku.

Nalazio se na funkciji obaveštajnog oficira Treće operativne zone Hrvatske, a kasnije i člana Glavnog štaba NOV i PO Hrvatske. Umro je, od pegavog tifusa, juna 1943. godine u Otočcu.

Literatura uredi

  • Dr Jaša Romano Jevreji Jugoslavije 1941-1945. Žrtve genocida i učesnici Narodnooslobodilačkog rata. Beograd 1980. godina.