Vladimir Krpan (Sveti Ivan Zelina, 11. 1. 1938.), hrvatski pijanist i glasovirski pedagog.

Diplomirao je u klasi Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirao je na Accademia di S. Cecilia u Rimu u klasi Carla Zecchija, studirao je komornu glazbu kod Guida Agostija u Rimu i klavir u Sieni, muzikologiju kod Luigija Ronge na Rimskome sveučilištu, usavršavao se kod Renza Silvestrija na Konzervatoriju di S. Cecilia u Rimu, a potom niz godina kod Artura Benedettija Michelangelija u Arezzu, Sieni, Bergamu i Luganu.

Utemeljitelj je klavirskoga odjela visoke muzičke škole u Skoplju, a od 1971. predaje na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je odgojio nekoliko naraštaja sjajnih mladih pijanista. Njegovi učenici su Peđa Mužijević, Katarina Krpan, Srđan Čaldarović, Lana Genc, Martina Filjak, Maksim Mrvica, Bruno Vlahek i mnogi drugi. Djelovanje mu je usmjereno unapređenju nastavnog plana i programa na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, s naglaskom na tehničkom, tonskom, pedalizacijskom i repertoarnom pomaku, pri čemu kombinira najbolju tradiciju Stančićeve Zagrebačke glasovirske škole i bogato naslijeđe talijanske pijanističke škole, osobito Michelangelijeve. U njegovu djelovanju osobito mjesto zauzimaju skladbe hrvatskih skladatelja, a standardni klasični repertoar nerijetko slaže u neobične stilske cjeline. Surađivao je s mnogim glasovitim dirigentima te gostovao u svim hrvatskim i europskim glazbenim središtima, a višekratno u SAD-u, Rusiji, zemljama Bliskog i Dalekog istoka, Iranu, Indiji, Sjevernoj i Južnoj Koreji, Turskoj te u Tajlandu. Autor je televizijskog serijala Hrvatska glasovirska glazba, redaktor djela hrvatskih skladatelja te autor mnogih tekstova u hrvatskim i inozemnim stručnim glasilima. Snimio je nekoliko tisuća minuta solističke i komorne glazbe za radijske i TV postaje, realizirao 20 LP-ja i 15 CD-a za razne nakladnike. Odsvirao je tisuće koncerata - solističkih, s orkestrima, s triom Orlando (čiji je član od utemeljenja 1985) te s Katarinom Krpan u klavirskome duu. Utemeljitelj je hrvatske sekcije EPTA-e i njezinih pijanističkog natjecanja u Osijeku i Zagrebu (Svetislav Stančić). Član je mnogobrojnih ocjenjivačkih sudova na inozemnim pijanističkim natjecanjima te voditelj velikog broja majstorskih tečajeva.

Vladimir Krpan je danas počasni predsjednik hrvatske sekcije Europskoga udruženja glasovirskih pedagoga (EPTA) i član HDGU-a.

Dobitnik je mnogih nagrada

Nositelj je odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996), a za visoka umjetnička dostignuća u kulturnoj suradnji među narodima, talijanski mu je predsjednik Carlo Azzeglio Ciampi uručio nagradu Prometej (2001). Godine 2001. nagrađen je Porinom za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi.