Vladimir Kostić

Vladimir Kostić (Beograd, 18. oktobar 1953) je srpski lekar-neurolog, profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, akademik i predsednik SANU od 2015. godine.[1] Široj javnosti je poznat po zalaganju da srpska vlada prizna da je "Kosovo trajno izgubljeno za Srbiju", a što je izazvalo polemiku sa srpskim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Biografija uredi

Vladimir Kostić je sin Svetislava, pedijatra i profesora Medicinskog fakulteta. Završio je 14. beogradsku gimnaziju i bio nosilac Vukove diplome i đak generacije. Igrao je košarku. Završio je Medicinski fakultet u Beogradu, gde je i doktorirao (1986).

Redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije. Bio je dekan Medicinskog fakulteta (2002-2004). Redovni je član SANU i više domaćih i inostranih naučnih društava.

U istraživanjima je orijentisan na proučavanje degenerativnih procesa kod moždanih ćelija, kao kod Parkinsonove, Alchajmerove i Hantingtonove bolesti. Objavljuje radove u inostranim časopisima.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda (1988. i 1994) i Godišnje nagrada Srpskog lekarskog društva za naučno-istraživački rad (1997).

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi