Vladimir Bebić

Vladimir Bebić (Ljubljana, 4. kolovoza 1946. – Rijeka, 15. lipnja 2009.), hrvatski političar. Poznat po žestokoj kritici Tuđmanove politike početkom 1990-ih zbog čega je dobio nadimak »Bombarder s Kvarnera«.

Osnovnu školu je završio u Gospiću i Rijeci, gimnaziju u Rijeci, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu. U mladosti se bavio boksom, a prije višestranačja u Hrvatskoj je bio direktor Boksačkog kluba Rijeka. 1990. godine se priključio regionalističkoj stranci Riječki demokratski savez. Za vrijeme rata u Hrvatskoj je sudjelovao u Hrvatskoj vojsci na ličkom ratištu, a njegov tadašnji zadatak je bio osobno javljati vijest o pogibiji svojih drugova njihovim roditeljima. Godine 1992. godine se kao RIDS-ov kandidat kandidirao izborima za Sabor 1992. godine u riječkoj izbornoj jedinici. Nakon ponovljenih izbora je za nekoliko stotina glasova pobijedio HDZ-ovog kandidata te tako postao jedan od šestorice opozicijskih kandidata izabranih u većinskim izbornim jedinicama (sve ostale većinske jedinice je osvojio HDZ, a svi ostali opozicijski zastupnici bili izabrani s državne kandidatske liste).

Bebić se vrlo brzo nametnuo kao jedan od najživopisnijih saborskih zastupnika, koji je u svojim saborskim govorima žestoko kritizirao tadašnju vladajuću politiku. Sklonost "soliranju" ga je dovela u sukob s matičnom strankom, koju je nakon nekoliko mjeseci napustio te se potom priključio Hrvatskoj kršćanskoj demokratskoj uniji. Nju je isto tako napustio, da bi se konačno skrasio u Socijaldemokratskoj uniji (SDU).

Na izborima 1995. godine lista SDU na čelu s Bebićem nije uspjela prijeći izborni cenzus. Bebić je nakon određenog vremena napustio SDU, nastojeći formirati lijeve stranke, dok na kraju nije postao potpredsjednikom Ljevice Hrvatske. Dva puta je bio izabran za člana Gradskog vijeća Rijeke.

Umro je nakon duge i teške bolesti.

Eksterni linkovi uredi