Vladimir Žirinovski

Vladimir Volfovič Žirinovski (ruski:Влади́мир Во́льфович Жирино́вский) rođen kao Vladimir Volfovič Edelštajn, rođen 25. aprila 1946. u Almatiju, Kazahstan6. 4. 2022.) bio je ruski političar, nacionalista, osnivač i lider desničarske Liberalno-demokratske partije Rusije[1], zamenik predsednika ruske Dume i član Saveta Evrope.

Vladimir Žirinovski

Detinstvo uredi

Rođen je Almatiju, glavnom gradu Kazahstana, kao Vladimir Volfovič Eidelstein[2]. Almati su osnovali ruski Kozaci 1854. godine. Iz tog razloga Žirinovski smatra kako ima pravo govoriti da se rodio u Rusiji među Rusima, iako je rođen u Kazahstanu. Bio je šesto, najmlađe, dete od tri sestre i dva brata. Njegov otac Volf Andrejevič Žirinovski bio je pravni savetnik. Radio je u upravi Turkmenijsko-sibirske željeznice, a umro je vrlo rano od posledica prometne nesreće. Majka Aleksandra Pavlovna Žirinovskaja, rođena Makarova, ostala je bez sredstava za život. Od privatne imovine imali su samo kravu koju su morali prodati, jer ju nisu imali čime hraniti.

Mladost uredi

Diplomirao je 1969. orijentalistiku (uža specijalnost turski jezik i civilizacija) na Moskovskom državnom univerzitetu (МГУ). Nakon završenog fakulteta odslužio je vojni rok u Tbilisi (Gruzija), gde se dogurao od oficira političke uprave Zakavkavske vojne oblasti. Nakon vojske zaposlio se u Odboru zaštite mira u međunarodnom odelenju. Radio je sa zapadnim izaslanstvima iz Francuske, Belgije, Švicarske, Italije i drugih zapadnih zemalja. Učestvovao je i u organizaciji Kongresa mirovnjaka u Moskvi u novembru 1973. godine, kao i Svetskog festivala mladosti i studenata iste godine u Berlinu.

Osnivanja Liberalno-demokratske partije Rusije (LDPR) uredi

Godine 1990. osnovao je Liberalno-demokratsku stranku Rusije (LDPR) čiji je bio i prvi predsjednik. Iako bi se prema imenu stranke dalo naslutiti kako je možda reč o demokratskoj stranci u stvari je to samo varka. Reč je o tipičnoj postsocijalističkoj kvazinacionalističkoj stranci koja na naraslom nezadovoljstvu građana prošlim društvenim uređenjem i velikim razočaranjem u novonastalu situaciju u društvu pokušava pridobiti što više glasova i tako doći na vlast.

Svetskoj javnosti postao je poznat zahvaljujući predsedničkim izborima u Rusiji 1991. godine kada je osvojio više od 6.000.000 glasova (7,81%) i dospeo na treće mesto po broju osvojenih glasova. Izgubvši utrku za predsednika snage usmerava na parlamentarne izbore 1993. godine kada ulazi u novi ruski parlament, a njegova stranka postaje druga po broju poslanika.

Anegdoti uredi

Iako se Žirinovski predstavlja kao radikalni ruski nacionalist njegova je nacionalnost diskutabilna. Naime, već je legendarna postala anegdota o tome kako je na pitanje novinara koje je zapravo nacionalnosti odgovorio: „Majka mi je Ruskinja, a otac pravnik“.

Izvori uredi