Vlada Aksentijević

Vladimir Vlada Aksentijević (Obrenovac , 24. 6. 1916 — Obrenovac , 27. 3. 1942), učesnik Narodnooslobodilačke borbe (NOB) i narodni heroj Jugoslavije.

Vlada Aksentijević
Vlada Aksentijević
Datum rođenja(1916-06-24)24. 6. 1916.
Mesto rođenjaObrenovac
Kraljevina Srbija
Datum smrti27. 3. 1942. (dob: 25)
Mesto smrtiObrenovac
Kraljevina Jugoslavija
Profesijastudent
Član KPJ od1936.
Učešće u ratovimaDrugi svjetski rat (NOB)
Narodni heroj od14. 12. 1949.

Biografija uredi

Vlada Aksentijević je rođen 24. 6. 1916 godine u Obrenovcu. Potiče iz učiteljske porodice. Osnovnu školu je završio u selu Grabovcu, kod Obrenovca, a gimnaziju u Somboru, 1934 godine, gde je se i upoznao sa revolucionarnim pokretom. Posle završene mature upisao je elektromašinski odsek Tehničke visoke škole u Beogradu. Na prvoj godini studija postaje član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), a sledeće godine je ušao u Akcioni odbor stručnih studentskih udrušenja, čiji je sekretar postao u jesen 1936 godine. Iste godine primljen je u Komunističku partiju Jugoslavije (KPJ). Bio je učesnik studentskih demonstracija tokom 1935 i 1936 godine. Krajem 1937 godine postao je član Mesnog komiteta KPJ za Beograd.

U proleće 1939, Vlada je napustio fakultet, i po zadatku Partije je otišao u Posavinu da obnavlja i formira partijske organizacije. Najviše je radio u Obrenovcu i okolini, gde je uspeo da formira partijsku ćeliju i preko nje organizuje radnike. Radio je i na organizovanju studenata i zadružne omladine Obrenovca i okoline. Na okružnoj partijskoj konferenciji 1939 godine izabran je za člana okružnog partijskog povereništva za Beograd, a na sreskoj konferenciji KPJ u Zabrežju, 1940 godine, za sekretara Sreskog komiteta KPJ za Obrenovac.

Zbog provale u partijskoj organizaciji Obrenovca, Vlada je ilegalno boravio u Beogradu oko tri meseca, a potom je uhapšen. Osuđen je na godinu dana zatvora, od čega je tri meseca odležao u zatvoru na Adi Ciganliji, a potom je prebačen u zatvor u Mariboru, gde ga je zatekao Aprilski rat i okupacija Kraljevine Jugoslavije. Početkom jula 1941 godine, prilikom transporta iz Maribora u Srbiju, uspeo je da pobegne iz voza.

Odmah po dolasku u Obrenovac stupio je u Prvu posavsku partizansku četu, u kojoj je krajem jula postavljen za političkog komesara. Kada je 22. 9. 1941 godine formiran Prvi bataljon Posavskog partizanskog odreda, Vlada je postavljen za političkog komesara.

Tokom Prve neprijateljske ofanzive, i povlačenja iz Posavine, Vlada je sa svojim bataljonom učestvovao u više borbi u zapadnoj Srbiji i na Kadinjači, gde je njegov bataljon pretrpeo velike gubitke. Posle borbe na Kadinjači, s preživelim borcima iz Posavine, povukao se u Sandžak. Ali je po zadatku CK KPJ, zajedno sa Kosmajskim partizanskim odredom, 7. 1. 1942 godine, upućen je na teren Posavine da organizuje OK KPJ i nastavi oružanu borbu protiv neprijatelja.

Zbog stalnih borbi s neprijateljem Kosmajski partizanski odred nije mogao da prodre odmah na Kosmaj, nego se sa grupom NOP odreda, koja se tamo nalazila, zadržao na terenu Valjeva. Tu je Vlada ostao sve do polovine februara 1942 godine, kada je, s grupom boraca iz Posavine, krenuo na svoj teren, gde je stigao krajem februara. U Grabovcu je stigao kod svog kuma, koji ga je prijavio kvinsliškim vlastima, koje su ga uhapsile zajedno sa Budimirom Davidovićem, i sprovele ga u Valjevski zatvor, u kome je osuđen na smrt vešanjem. Obešen je 27. 3. 1942 godine u Obrenovcu.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 14. 12. 1949 godine, proglašen je za narodnog heroja.

Literatura uredi

  Segment isključivo posvećen Narodnooslobodilačkoj borbi.