Vjekoslav Vojo Radoičić

Vjekoslav Vojo Radoičić (Požega, 10. studenoga 1930. – Rijeka, 15. srpnja 2017.), hrvatski slikar grafičar, ilustrator, scenograf, kipar

Vjekoslav Vojo Radoičić
Rođenje 10. studenoga 1930.
Smrt 15. srpnja 2017.
Nacionalnost Hrvat

Životopis uredi

Živi i radi u Rijeci, Beču i Begovom Razdolju.[1] Vojo Radoičić održao je preko 180 samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Za potrebe televizijske i kazališne produkcije izradio je više od 40 scenografija. Poznat je njegov opus vezenih slika na dekorativnim krpama za kuhinjske zidove.[2], o kojima je HTV snimio dokumentarni film (u dokumentarcu nazvane su "krposlikama").

Nagrade i priznanja uredi

Redovni član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba i VBO-a (Verein Bildenden Kunstler Osterreichs, Wien – Schonbrun).

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među ostalim, nagrade Ostende, Otkupne nagrade za fundus Gradskog muzeja, Godišnje nagrade Grada Rijeke, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi. Za ilustraciju dječje knjige dobio je nagradu Grigor Vitez i nagradu Ivana Brlić-Mažuranić.

Radoičić je bio hrvatski kandidat za prestižnu nagradu za ilustraciju Hans Christian Andersen, a dobitnik je i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo za 2005. godinu.[3]

Galerija radova uredi

Izvori uredi

  1. http://www.galerija-apolon.hr/slike.php?ID=58 (pristupljeno 26. ožujka 2013.)
  2. Knjižnica Grada ZagrebaVjekoslav Vojo Radoičić: Krpe iz kužine : (vezene slike)
  3. http://www.rijeka.hr/PredstavljenaSkulpturaVoje Arhivirano 2016-03-10 na Wayback Machine-u 14. lipnja 2012. (preuzeto 26. ožujka 2013.)

Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Grada Rijeke ili Moja Rijeka. Vidi Dopusnicu Grada Rijeke.