Vjekoslav Jeleč

Dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., specijalist neurokirurg (Doboj, 1961) jest hrvatski neurokirurg i političar.

Obrazovanje i karijera uredi

Rođen je u Doboju 1961. godine, gdje završava osnovnu i srednju skolu. Diplomirao je 1984. na medicinskom fakultetu u Tuzli. Od 1985. do 1989. radi na odjelu kirurgije Kliničke bolnice u Tuzli. Godine 1988. započinje specijalizaciju iz neurokirurgije, a 1993. polaže specijalistički ispit za neurokirurgiju na KBC Rebro i stječe zvanje specijaliste neurokirurga. Od 1993. godine radi kao odjelni liječnik na Odjelu za neurokirurgiju KB Dubrava te je stalni sudski vještak Zagrebačke županije iz područja neurokirurgije. Godine 2003. stječe zvanje magistra znanosti te brani doktorsku disertaciju 2013. godine na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također je član Hrvatskog neurokirurškog društva, EANS-a i WFNS-a. Autor je i koautor više stručnih znanstvenih i kongresnih radova. Početkom 2020. godine postaje docent.

Politička karijera uredi

Član je HSLS-a i obnašao je dužnost dopredsjednika te stranke. Vijećnik je Gradske skupštine Grada Zagreba i član u Odboru za zdravstvo i Odboru za međugradsku i međunarodnu suradnju. Jedan je od osnivača i dva puta dopredsjednik udruge "Prsten". Od 2016. godine član je Upravnog Odbora Hrvatske matice iseljenika. Godine 2016. bio je kandidat na parlamentarnim izborima u 11. izbornoj jedinici dijaspore. Godine 2017. postaje pročelnik gradskoga ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Nagrade uredi

Godine 2009. dobiva priznanje Internacionalne lige kao liječnik desetljeća. Nositeljje "Večernjakovog pečata – Naše gore list" u Mostaru 2012. godine. Godine 2013. dodijeljeno mu je priznanje za dugogodišnji Općine Usora te postaje počasni građanin Usore.

Vanjske veze uredi