Vještičino srce

Vještičino srce (Clathrus ruber) je vrsta saprofitne gljive porodice Phallaceae. Nejestiva je zbog izuzetno neugodnog smrada sličnom trulom mesu. Smrad privlači muhe i druge kukce koji pomažu u raznošenju spora.

Vještičino srce
Naučna klasifikacija
Carstvo: Fungi
Koljeno: Basidiomycota
Razred: Agaricomycetes
Red: Phallales
Porodica: Phallaceae
Rod: Clathrus
Vrsta: C. ruber

Opis uredi

Vještičino srce raste vrlo brzo, pa tako u 3 dana naraste i nestane. U mladosti je gljiva bijela i izgleda poput jajeta, jer je omotana kožastim ovojem bijele do sivkaste boje. Kako se plodno tijelo razvija, ovoj puca i pojavi se gljiva crvene ili narančaste boje oblika mrežastog pletera sa širokim višekutnim rupama. Rešetke su iznutra naborane i pokrivene sivosmeđom masom, što su zapravo spore. Spore su bijelosmeđe, izdužene i glatke, dimenzija 5–6 x 1.7–2 µm. Postoji velika razlika u veličini unutar vrste, jer mogu biti 8-20 centimetara visoke.

Ova gljiva raste u jesen, u vlažnim šumama, livadama i uz trule panjeve. U kontinentalnom dijelu Hrvatske je prilično rijetka, ali vrlo često raste po vinogradima, vrtovima, parkovima i šumama na obalnom pojasu i otocima.

Slična joj je velika polipovka (Anthurus archeri), ali su njeni ljubičastocrveni krakovi rašireni i podsjećaju na hobotnicu. Ni ona nije jestiva zbog istih organoleptičkih svojstava.