Viva Maria! je francusko-italijanski igrani film snimljen 1965. godine u režiji Louisa Mallea. Po žanru predstavlja kombinaciju komedije, pustolovnog i vestern filma. Naslovne protagonistice, čije likove tumače Jeanne Moreau i Brigitte Bardot, su dvije kabaretske zabavljačice po imenu Maria koje su se 1907. godine našle u fiktivnoj srednjoameričkoj državi San Miguel. Radnja prikazuje kako upoznaju mladog socijalističkog revolucionara po imenu Flores (koga tumači George Hamilton) te nakon njegove smrti preuzimaju vodstvo nad ustaničkom vojskom koja se bori protiv okrutnog diktatora.

Viva Maria!
RežijaLouis Malle
ProducentÓscar Dancigers
ScenarioLouis Malle
Jean-Claude Carrière
UlogeBrigitte Bardot
Jeanne Moreau
MuzikaGeorges Delerue
FotografijaHenri Decaë
MontažaSuzanne Baron
Kenout Peltier
StudioLes Productions Artistes Associés
Nouvelles Éditions de Films
Vides Cinematografica
Datum(i) premijere
22. 11. 1965 (1965-11-22) (Francuska)
Trajanje119 min.
Zemlja Francuska
 Italija
Jezikengleski
francuski
Budžet2,200.000 $[1]
Bruto prihod$1,150.000 (proc za SAD i Kanadu)[2]
4 mil. $ (izvan SAD)[1]

Malle je inspiraciju za film pronašao u hollywoodskom vesternu Vera Cruz iz 1954. godine, ali i tada aktualnom feminističkom pokretu, koji mu je dao ideju da snimi sličnu priču, ali sa ženskim protagoistima. Film, koji je sniman na lokacijama u Meksiku je postigao izuzetan uspjeh. Tome je dosta pomoglo i to što je priča imponirala radikalno lijevim studentima, odnosno senzibilitetu mlade publike koji će ubrzo pronaći svoj odraz kroz žanr poznat kao zapata vestern.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Tino Balio, United Artists: The Company That Changed the Film Industry, University of Wisconsin Press, 1987 p. 281
  2. "Big Rental Pictures of 1966", Variety, 4 January 1967 p 8

Vanjske veze uredi