Visoki sud Australije

Visoki sud Australije je najviši sud u australskoj sudskoj hijerarhiji te posljednji žalbeni sud u Australiji. Visok sud ima i redovnu i žalbenu funkciju, pravo kontrole ustavnosti zakona koje izglasaju Parlament Australije i parlamenti saveznih država te pravo tumačenja Ustava Australije.

Zgrada Visokog suda u Canberri.

Visoki sud reguliran je člankom 71. Ustava Australije, koji ga imenuje nositeljem sudbene vlasti. Sud je uspostavljen i s radom počeo temeljem Zakona o sudovima iz 1903. godine. Danas su odredbe o funkcioniranju Visokog suda mogu naći u Ustavu (čl. 71 - 75), Zakonu o sudovima te Zakonu o Visokom sudu Australije iz 1979. godine. Visoki sud sastoji se od ukupno 7 sudaca - Vrhovnog suca te 6 ostalih sudaca. Suce imenuje Generalni guverner Australije na prijedlog federalne vlasti, a njihov je mandat trajan te traje do 70 godine života, kada se moraju umiroviti.

Visoki sud smješten je, od 1980. godine, u Canberri. Većina zasijedanja održava se u zgradi Visokog suda, smještenoj u Parlamentarnom trokutu, ponad jezera Burley Griffin. Zasijedanja se povremeno održavaju i u središtima saveznih država, poput Melbournea, Sydneyja ili Victorije.