Virginia Rappe (/rəˈp/; fonetski: Virdžinija Repe; 7. jul 1891 – 9. septembar 1921) je bila američka manekenka i glumica, najpoznatija po smrti koja je prouzročila jedan od prvih velikih skandala u historiji Hollywooda.

Virginia Rappe
Virginia Rappe o. 1920
Biografske informacije
RođenjeVirginia Caroline Rapp
(1891-07-07)7. 7. 1891.[1]
Chicago, SAD
Smrt9. 9. 1921. (dob: 30)
San Francisco, SAD
PočivališteHollywood Forever Cemetery
PseudonimVirginia Rappae
Opus
Djelatni period1916-1921

Život uredi

Rappe se rodila u Chicagou kao Virginia Caroline Rapp, vanbračna kćer Mabel Rapp, koja je umrla kada je Virginia imala 11 godina. Potom se preselila u Chicago kod bake, a u dobi od 14 godina je počela pozirati kao manekenka i umjetnički model. Prije nego što je navršila 16 godina, već je dva puta abortirala.[2]

Godine 1916. se, nastojeći ostvariti karijeru umjetničkog modela, preselila u San Francisco. Tamo je upoznala scenografa Roberta Moscovitza sa kojim se zaručila. Nedugo potom je Moscovitz poginuo u prometnoj nesreći. Početkom 1917. ju je Balshofer angažirao u maloj ulozi u svom filmu Paradise Garden, gdje je nastupao tada popularni glumac Harold Lockwood. Godine 1918. je rodila vanbračno dijete, koje je poslije dala na posvajanje. Godine 1919. ju je Balshofer ponovno angažirao, ovaj put u filmu Over the Rhine, gdje joj je partner bio transvestitski zabavljač Julian Elthinge, a malu ulogu imao i tada nepoznati Rudolph Valentino. Film je premijerno prikazan 1920. godine, a zbog njega je Rappe proglašena "najbolje odjevenom djevojkom u filmovima".[2]

1919. je započela ljubavnu vezu sa producentom Henryjem Lehrmanom koji ju je angažirao u manjim ulogama u najmanje četiri filma. S obzirom da je najveći broj Lehrmanovih filmova iz tog perioda izgubljen, prilično je teško rekonstruirati njenu filmografiju i opseg glumačke karijere, odnosno mogućnosti.

Smrt uredi

5. septembra 1921. je glumac i komičar Roscoe "Fatty" Arbuckle, jedna od tada najvećih hollywoodskih zvijezda, priredio zabavu u sobi br. 1219 hotela St. Francis u San Franciscu. Na nju je pozvao nekoliko žena, među kojima se nalazila i Rappe. Što se događalo na zabavi je kasnije postalo predmetom kontroverze, različitih tumačenja, i na kraju, spektakularnog suđenja za silovanje i ubistvo iz nehata.

Nesporna je činjenica da je Rappei na zabavi naglo pozlilo, te je pozvan hotelski ljekar koji joj je dijagnosticirao trovanje alkoholom, na recept dao morfij za ublažavanje bolova i otpustio na kućnu njegu. Dva dana kasnije je prebačena u bolnicu; tamo je njena prijateljica Bambina Maude Delmont rekla ljekarima da ju je Arbuckle silovao. Ljekar je pregledao Rappe, ali nije pronašao nikakve tragove koji bi ukazivali na to. Rappe je umrla 9. septembra, četiri dana nakon incidenta. Autopsija je kao uzrok pokazala peritonitis, odnosno komplikacije izazvane napuknućem mokraćnog mjehura.

Delmontine tvrdnje su, međutim, ozbiljno shvatile lokalne vlasti, a prije svega Matthew Brady, okružni tužilac sa političkim ambicijama koji je držao da će mu suđenje hollywoodskoj superzvijezdi pomoći da postane guverner Kalifornije. Arbuckle je uhapšen pod optužbom za ubistvo, ali je nakon tri tjedna uz plaćanje kaucije pušten da se brani sa slobode. Cijeli je slučaj izazvao medijski cirkus, a u tome su najveću ulogu imale novine Williama Randolpha Hearsta sa svojim senzacionalističkim naslovnicama, izazvavši podjelu američke javnosti na one koji su držali da je Arbuckle kriv, i one koji su držali da je nevin.

Prvo suđenje (tokom koga je optužba preinačena u ubistvo iz nehata) je otpočelo 14. novembra, a završilo 4. decembra kada je porota na dugotrajnog vijećanja izvijestila sud da se ne može suglasiti o krivnji (10 članova je bilo za oslobađanje, a 2 za osudu), te je cijeli proces poništen. Drugo suđenje, s novom porotom, je otpočelo 11. januara, a završilo 3. februara 1922. godine. I ovo suđenje je poništeno zbog nesuglasja porote, iako je ovaj put 9 porotnika bilo za osudu, a samo tri za oslobađanje. Treće suđenje je otpočelo 13. marta, a završeno je 12. aprila kada je porota nakon samo šest minuta vijećanja donijela jednoglasnu odluku kojom se Arbuckle konačno oslobađa. Za glumca je to bila Pirova pobjeda, jer su ga hollywoodski studiji, suočeni s kampanjom moralista protiv "razvratne" filmske industrije, stavili na neslužbenu "crnu listu", obustavili sve njegove projekte, de facto okončavši njegovu filmsku karijeru.

Slučaj Virginije Rappe je, bez obzira na svoj formalni sudski epilog, dan-danas predmet zanimanja historičara, te je o njemu napisan veliki broj knjiga i novinskih članaka. Kao glavni razlog za smrt Virginije Rappe se navodi njeno loše zdravlje, odnosno cisititis (infekcija urinarnog sistema)[3] čije bi posljedice postajale još gore nakon konzumacije alkohola, koji je početkom 1920-ih u SAD bio zabranjen, odnosno daleko lošije kvalitete nego obično. Također se špekulira kako je njena smrt zapravo bila posljedica (tada također ilegalnog) abortusa.[4][5]

Filmografija uredi

Godina Naslov Uloga Napomene
1916 The Foolish Virgin Prodavačica nepoznato
1917 Paradise Garden Marcia Van Wyck
1919 Fantasy nepoznata uloga
1919 His Musical Sneeze kćer Woodrowa Buttsa na špici
1920 A Twilight Baby
1920 An Adventuress Vanette alternativni naslov: The Isle of Love
1920 The Kick in High Life van špice
1920 Wet and Warmer Undetermined Role van špice
1921 The Punch of the Irish nepoznata uloga
1921 A Game Lady nepoznata uloga

Izvori uredi

  1. Illinois, Cook County Birth Registers, 1871-1915, Mabel Rapp in entry for Rapp, 07 Jul 1891; citing p.254 no.12677, Chicago, Cook, Illinois, Cook County Courthouse, Chicago; FHL microfilm 1,287,737
  2. 2,0 2,1 Ellis, Chris & Julie (2005). Celebrity Murder: Murder played out in the spotlight of maximum publicity. Constable & Robertson. ISBN 1-84529-154-9. 
  3. „Testify Regarding Early Life Of Virginia Rappe”. The Lewiston Daily Sun. 31 October 1921. Pristupljeno 6. VI 2011. 
  4. „Fatty Arbuckle and the Death of Virginia Rappe”. trutv.com. 
  5. „Virginia Blamed Lover, Says Nurse”. Ludington Daily News. 14 September 1921. Pristupljeno 6. VI 2011. 

Vanjske veze uredi