Vinko Šamarlić

Vinko Šamarlić (Zavidovići, 8. marta 1964.Sarajevo, 9. juna 1992.), bosanskohercegovački je džudoka.

Vinko Šamarlić
Vinko Šamarlić
Rođen8. marta 1964.
Poginuo9. juna 1992.
Borilačka vještinadžudo
UčiteljBranislav Crnogorac

Biografija uredi

Vinko Šamarlić je rođen 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, nakon čega dolazi u Sarajevo gdje pohađa Srednju policijsku školu. Po završetku škole zapošljava se kao policajac. Godine 1985. godine dolazi u Specijalnu jedinicu gdje postaje komandir borbene jedinice s činom kapetana. Paralelno s ovim aktivnostima Šamarlić se bavi i džudom u sarajevskom JK Željezničar. Kao džudoka postaje reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Početkom opsade Sarajeva Vinko Šamarlić ispunjava osnovne predispozicije za odlazak na Olimpijske igre koje su se 1992. godine održavale u Barceloni. Dobio je i suglasnost vojnih vlasti da se umjesto borbi na prvim linijama obrane Sarajeva posveti pripremama za olimpijske igre. Unatoč tome, Vinko odlučuje ostati sa suborcima iz Specijalne postrojbe Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Odred Bosna. Kao borac, poginuo je 9. juna 1992. godine u odbrani Sarajeva u naselju Hrasno Brdo.

Vinko je bio drugi specijalac, koji je nakon pogibije Ozrenka Mandića – Buce položio život u odbrani Sarajeva. Posthumno je odlikovan i "Zlatnom policijskom zvijezdom", "Medaljom za hrabrost" i "Ordenom zlatnog grba sa mačevima".

U znak sjećanja na Vinka Šamarlića jedna od sarajevskih ulica nosi njegovo ime, a pokrenut je i memorijalni džudo turnir koji organizira JK Željezničar.[1]

Reference uredi

  1. „Vinko Šamarlić”. sarajevo.co.ba. 5. kolovoza 2017.. Arhivirano iz originala na datum 2017-06-20. Pristupljeno 2016-05-07. 

Vanjski linkovi uredi