Vindeks

(Preusmjereno sa stranice Vindex)

Gaj Julije Vindeks (Gaius Julius Vindex, ? - 68) bio je rimski političar i velikodostojnik galskog porijekla iz doba Julijevsko-Klaudijevske dinastije, poznat kao vođa prve od velikih pobuna protiv vlasti cara Nerona. Poticao je iz akvitanske plemićke porodice, a pod Klaudijem je proglašen senatorom. Za vrijeme Nerona je služio kao guverner provincije Gallia Lugdunensis.

Krajem 67. i početkom 68. je u Galiji, kao i u mnogim drugim dijelovima Carstva eskaliralo duboko nezadovoljstvo Neronovom vladavinom, a pogotovo njegovom poreznom politikom. Vindeks je bio prvi od rimskih guvernera koji je to nezadovoljstvo nastojao iskoristiti kako bi se odmetnuo od centralne vlasti. S obzirom da je, slično kao i većina njegovih sunardonjaka, bio uveliko romaniziran, namjera mu nije bila stvoriti nezavisnu galsku, nego u Galiji stvoriti "pravu" rimsku državu kao alternativu "izopačenom" Neronovom režimu. Nakon Vindeksove pobune se od Nerona odmetnuo i Servije Sulpicije Galba, guverner Tarakonske Hispanije, i počeo sa svojim trupama marširati na Rim. Vindeks mu je dao podršku priznavši ga za cara. Međutim, Vindeksova je pobuna kratko trajala; legije u Gornjoj Germaniji su ostale vjerne Neronu te na čelu sa Lucijem Verginijem Rufom provalile u Galiju. Vindeks im se suprotstavio kod Vesuntia (današnji Besançon) gdje je poražen i ubijen.

Galba je nakon Neronovog svrgavanja i dolaska na prijestolje dao iskovati zlatnike sa Vindeksovim likom odavši mu tako priznanje.

Eksterni linkovi uredi