Villaggio Globale

Villaggio Globale (Globalno selo) je popularni društveni centar u južnom Rimu, Italija, nastao skvotiranjem bivše klanice.

Poznat je kao jedno od vitalnijih alternativnih kulturnih mesta u Rimu, i u njemu se odvija veoma bogat i raznorodan noćni život, pogotovo tokom leta. Mnoge poznate grupe su nastupale tamo, a jedna od legendarnijih je bila svirka Bisti Bojsa pred 5.000 ljudi.

Sam prostor, svojom neobičnošću, ostavlja utisak na mnoge umetnike, a evo šta o tome kaže Laurie Smolenski, pesnik iz Detroita:

Zauzeli smo napuštenu klanicu, gde duhovi preklanih životinja i dalje lutaju hodnicima po kojima smo iscrtali kaleidoskopske murale u hiljadu boja. Postavili smo binu i ozvučenje da pravimo muziku tamo gde su se nekada mrvile kosti. Nazvali smo to mesto Villagio Globale i bili smo domaćini mnogih dobrih žurki gde su raste sa dredovima plesali po celu noć utopljeni u dim, senke i ogromno more ljudi, koje je sada plovilo zajedno uz glasni dab i rege, tamo gde je krv životinja nekada tekla.

Ovaj društveni centar, pored organizovanja kulturnih dešavanja, vodi i niz kampanja za socijalnu pravdu, slobodu medija, pomoć emigrantima i slično.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi