Venera iz Willendorfa

(Preusmjereno sa stranice Vilendorfska Venera)
Venera iz Willendorfa
Nepoznat, c. 2,500. pne.. - 21,000. pne.
vapnenac, 11,5 cm
Naturhistorisches Museum, Beč

Venera iz Willendorfa je kipić izrađen od mekanog vapnenca u razdoblju orinjaka (4. paleolitsko razdoblje, po mjestu Aurignac u Francuskoj). Lik žene sa steatopigijom, tj. naslagama sala, pronađen je u mjestu Willendorfu u Austriji po kojemu je dobila ime. Ona je samo jedna od mnogih pretpovijesnih figura koje su znanstvenici nazvali "Venerama" po rimskoj božici ljepote, iako se ne zna da li je to istinski prikaz božice, te koga zapravo predstavlja i zašto je nastala.

Bočni pogled

Wilendorfska Venera je zapanjujuće ekspresivna figura. Premda ovaj kip stane na dlan ruke, on je monumentalan po svom oblikovanju volumena. Ovdje monumentalnost podrazumijeva "imati kvalitetu da se doima velikim". Ritmični raspored eliptičnih oblika naglašava glavu, grudi, torzo i prepone. Ovi dijelovi tijela su preuveličani u odnosu na cijelu figuru, dok su dijelovi lica, vrat i donji dio nogu potpuno uklonjeni. Ruke koje počivaju na grudima su toliko malene da se uopće ne primjećuju.

Možemo samo pretpostavljati što je umjetnik želio iskazati. On je naglasio dijelove tijela koji su u direktnoj vezi s reprodukcijom i dojenjem. također, ako usporedimo stražnju stranu skulpture s prednjom, premda je naoko "okrugla" primjećujemo da je umjetnik zapravo obrađivao samo sprijeda. što upućuje na zaključak da je figura bila postavljena tako da se gleda s prednje strane.

Ova kombinacija frontalnosti i simboličnog pretjerivanja dovela je znanstvenike do zaključka kako se radi o Božici plodnosti. U duhu ovog zaključka su i maleni tragovi crvene boje koji upućuju na porođaj.

Poveznice uredi

Vanjske poveznice uredi