Vile su višenamjenska poljoprivredna i hortikulturna alatka. Koriste se u vrtu, na njivi, u polju. Njima se kopa zemlja, podižu sitni ostaci pri čišćenju vrta ili se koriste u polju pri radu sa sijenom. U srednjem vijeku su korištenje kao oružje u seljačkim ustancima.[1] Sastoje se od držala koje je dužine oko 150 cm na koje je nasađen nastavak sa nekoliko zubaca. Držalo je obično od bukve ili hrasta, dok broj zubaca zavisi od vrste vila.

Baštenske vile

Baštenske vile uredi

Vile za kopanje ili baštenske vile imaju kraću dršku i na njoj je nastavak sa obično četiri ravna i čvrsta zubca širina nekoliko centimetara i dužine oko 30cm koji omogućavaju lakši ulazak u tlo. Na vrhu drške se često nalazi T dodatak. Koriste se u sličnim prilikama kao i ašov, s tim što imaju prednsot da zbog razmaka između zubaca lakše savladavaju prepreke (kamenje i veće grumenje).

Poljske vile uredi

 
Vile za uređivanje vrta
 
Drvene i metalne vile za sijeno

Vile koje se koriste za rad u polju ili pri čišćenju vrta imaju dužu dršku i manji razmak između zakrivljenih zubaca kojih je obično 3 (vile za sijeno), 4 ili 5 (vile za čišćenje vrta ili razbacivanje gnojiva) ili čak i 10-12 (vile za utovaranje krompira ili uglja). Manji razmak omogućava podizanje sitnijih ostataka.

Vile za sijeno imaju najčešće tri zupca i njihova struktura treba da omogući podizanje što veće količine sijena što u polju ili pri hranjenju stoke u štali. Pri radu sa sijenom često se koriste i vile sa drvenim nastavkom pri čemu srednji nastavak (rog), koji se naziva parežak, pridržava sijeno jer nije u istoj ravni sa ostala dva.

U novija vremena upotreba vila u polju i na njivi je smanjena zbog sve većeg korištenja traktorskih dodatka kojim se mnogo brže obavljaju poslovi.

Vile u mitologiji i simbolici uredi

Grčki bog mora Posejdon je predstavljan sa ribarskim trozupcem u rukama. Zbog sličnosti trozupca i vila u hrišćanskoj mitologiji đavo je često predstavljen s vilama kojima muči grešnike u paklu. Stoga je i viljuška bila proglašena đavoljom alatkom od strane Rimokatoličke crkve.

Vile su čest simbol seljačkih udruženja i političkih partija, kao i čest motiv umjetničkih djela.[2]

Staro narodno vjerovanje kaže da onoga ko sanja vile za sijeno čeka važan posao.[3]

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. „Medieval period”. Arhivirano iz originala na datum 2017-08-12. Pristupljeno 2015-09-15. 
  2. „Hay in art”. Arhivirano iz originala na datum 2017-07-31. Pristupljeno 2015-09-15. 
  3. Sanovnik - Tumačenje značenja snova

Spoljašnje veze uredi