Vila Mir je jedno od najlepših zdanja u Beogradu,[1] a nalazi se u srcu naselja Dedinja.

Vila Mir, poznatija kao Maršalova intimna rezidencija, napravljena je krajem sedamdesetih godina 20. veka za doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza, ali se on u nju nikad nije uselio. Posle bombardovanja 1999. godine ovde se uselio tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević sa porodicom. U ovoj vili Slobodan Milošević je uhapšen i iz nje je odveden u Centralni zatvor.

Istorija uredi

Zgrada je napravljena 1979. godine i Tito je trebalo da se useli u nju 22. decembra, na dan JNA. Za tu priliku je pripremljen i specijalni ključ sa stilizovanim brojem 22. Međutim, bližila se Nova godina i Tito je promenio planove otišavši na doček u Karađorđevo. Njegovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo i prebačen je u ljubljansku bolnicu gde je i umro. U Ovalnu kuću se nikada nije uselio. Ona je 1984. godine otvorena kao spomen-zbirka, deo Memorijalnog kompleksa "Josip Broz Tito".

U vreme dok je za javnost bila otvorena kao muzej, u Ovalnoj kući su bili izloženi Titovi lični predmeti i odlikovanja, a njen podrum i dan-danas krije pravo blago - oko 4.500 poklona neprocenjive vrednosti koje je Tito dobijao od stranih državnika. Na drugom spratu bila je postavljena arheološka zbirka, na prvom su bili izloženi vredni predmeti primenjene umetnosti od srebra i slonovače, koje je Tito dobijao od najvećih svetskih državnika, a u prizemlju su se nalazila Titova odlikovanja iz čak 68 zemalja.

Krajem februara 2017. godine u njoj se sastao državni vrh Srbije i Republike Srpske.[1]

Vidi još uredi

Literatura uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi