Rollo

(Preusmjereno sa stranice Viking Rolo)

Rolo (Rollo, 846-931/932) je bilo franačko latinsko ime Vikinga koji je 911. preduzeo poslednji veliki pljačkaški pohod na Francusku. Njegovo pravo ime je bilo Hrolfr. Hroničar Dudo od Sen Kentina tvrdi da je Rolo bio Danac. Postoje argumenti i da je poreklom iz Norveške.

Grob vojvode Roloa u Ruanu

Imao je nadimak „Rolo lutalica“ (kasnije islandske sage ga pominju kao Hrolf Gangera, Gånge Rolf), jer je bio tako krupan da ga nijedan konj nije mogao nositi. Postoji priča po kojoj je Rolo ceo put od Skandinavije do Francuske prešao peške.

Rolo je 911. sklopio ugovor u Sen Kler sir Epteu sa kraljem Karlom III po kome se odrekao pljačkaštva, a zauzvrat dobio feud u donjem toku Sene. To je bila vojvodstvo ili grofovija Ruan, kasnije poznata kao Normandija.

Kao uslov ugovora sa kraljem Rolo je prihvatio hrišćanstvo i dobio kršteno ime Robert. Međutim, njegov savremenik, istoričar Ademar tvrdi da je Rolo jednom prilikom žrtvovao 100 hrišćana u slavu paganskih bogova.

Sa svojom prvom ženom, Popom od Bajea, imao je sina Vilijama i kćeri: Adelu, Kadlinu, Gerletu i Krispinu. U drugom braku je bio oženjen Žizelom, ćerkom Karla III. Sa njom je imao kći Grizelu. Njegovi naslednici su nosili titulu vojvoda Normandije.

Spoljašnje veze uredi