Vikendica (od engl. weekend – „kraj tjedna”[1]) je kolokvijalno ime za kuće za odmor i rekreaciju, koje se najčešće grade izvan mjesta stalnog boravka, uz jezero, rijeku, more, šumu, načelno što dalje od gradova, u prirodi. Iako i to nije sasvim točno jer postoje čitava naselja vikendica.

Vikendica
Vikendica iz Međimurja
Vikendica iz Međimurja

KarakteristikeUredi

Prve vikendice bile su skromnih dimenzija, građene od drva[2] kao barake, vremenom kako je rastao standard postajale su sve veće i višekatnije, građene od solidnijih građevinskih materijala, cigli, cementa.

Vikendice pravno imaju tretman sekundarnog prebivališta, pa se i drugačije (više) oporezuju.[3] Pored tog što vlasniku kuće pružaju mjesto za odmor, mogu mu poslužiti i kao dodatni izvor prihoda, tako da je iznamljuje kad je ne koristi.[3]

HistorijaUredi

Vikendice su ušle u modu od druge polovice 20. vijeka kad se većina evropskih zemalja oporavila od posljedica Drugog svjetskog rata. Istovremeno uz poboljšanje standarda širih slojeva stanovništva, došlo je i do skraćivanja radnog tjedna, jer je i subota postala neradna. Taj trend krenuo je iz skandinavskih zemalja, u kojima se oko velikih gradova počelo graditi vrlo skromne i male drvene kućice. U Finskoj ima preko 480 000 vikendica koje oni zovu Mökki.[1] Taj val prelio se i na gotovo sve evropske zemlje, bez obzira na društveno uređenje, pa i na SSSR (dače), po nekim procjenama čak 50% stanovnika gradova imalo je vikendice.[1]

Vikendice svoju genezu imaju u puno starijim građevinama, koje postoje još od Antike, bogatiji Rimljani provodili su ljeta u svojim vilama u Tivoliju ili Ostiji, Venecijanci u palačama u Trevisu, Dubrovčani u ljetnikovcima po Rijeci dubrovačkoj.

One su imitat tih građevina, iako puno skromnije, ali kako vrijeme prolazi i one postaju sve veće i raskošnije.

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 1,2 „Šta je vikendica” (srpski). Solis nekretnine. https://www.solis-nekretnine.com/blog1.php?blog=Sta-je-vikendica-20. Pristupljeno 11.10. 2021. 
  2. „Log cabin building” (engleski). Encyclopaedia Britannica. https://www.britannica.com/technology/log-cabin. Pristupljeno 11.10. 2021. 
  3. 3,0 3,1 „Vacation Home” (engleski). Investopedia. https://www.investopedia.com/terms/v/vacationhome.asp. Pristupljeno 11.10. 2021. 

Vanjske vezeUredi