Vikendica (od engl. weekend – „kraj tjedna”[1]) je kolokvijalno ime za kuće za odmor i rekreaciju, koje se najčešće grade izvan mjesta stalnog boravka, uz jezero, rijeku, more, šumu, načelno što dalje od gradova, u prirodi. Iako i to nije sasvim točno jer postoje čitava naselja vikendica.

Vikendica
Vikendica iz Međimurja
Vikendica iz Međimurja
Vikendica iz Međimurja

Karakteristike uredi

Prve vikendice bile su skromnih dimenzija, građene od drva[2] kao barake, vremenom kako je rastao standard postajale su sve veće i višekatnije, građene od solidnijih građevinskih materijala, cigli, cementa.

Vikendice pravno imaju tretman sekundarnog prebivališta, pa se i drugačije (više) oporezuju.[3] Pored tog što vlasniku kuće pružaju mjesto za odmor, mogu mu poslužiti i kao dodatni izvor prihoda, tako da je iznamljuje kad je ne koristi.[3]

Historija uredi

Vikendice su ušle u modu od druge polovice 20. vijeka kad se većina evropskih zemalja oporavila od posljedica Drugog svjetskog rata. Istovremeno uz poboljšanje standarda širih slojeva stanovništva, došlo je i do skraćivanja radnog tjedna, jer je i subota postala neradna. Taj trend krenuo je iz skandinavskih zemalja, u kojima se oko velikih gradova počelo graditi vrlo skromne i male drvene kućice. U Finskoj ima preko 480 000 vikendica koje oni zovu Mökki.[1] Taj val prelio se i na gotovo sve evropske zemlje, bez obzira na društveno uređenje, pa i na SSSR (dače), po nekim procjenama čak 50% stanovnika gradova imalo je vikendice.[1]

Vikendice svoju genezu imaju u puno starijim građevinama, koje postoje još od Antike, bogatiji Rimljani provodili su ljeta u svojim vilama u Tivoliju ili Ostiji, Venecijanci u palačama u Trevisu, Dubrovčani u ljetnikovcima po Rijeci dubrovačkoj.

One su imitat tih građevina, iako puno skromnije, ali kako vrijeme prolazi i one postaju sve veće i raskošnije.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 „Šta je vikendica” (srpski). Solis nekretnine. Pristupljeno 11.10. 2021. 
  2. „Log cabin building” (engleski). Encyclopaedia Britannica. Pristupljeno 11.10. 2021. 
  3. 3,0 3,1 „Vacation Home” (engleski). Investopedia. Pristupljeno 11.10. 2021. 

Vanjske veze uredi