Vijoglav (Jynx torquilla) je ptica iz porodice djetlića. Zajedno s vrstom Jynx ruficollis čini rod Jynx.

Vijoglav
Status zaštite

Status zaštite: Niska zabrinutost (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Piciformes
Porodica: Picidae
Potporodica: Jynginae
Rod: Jynx
Vrsta: J. torquilla
Dvojni naziv
Jynx torquilla
Linne, 1758.
Rasprostranjenost vijoglava

Opis uredi

 
Izgled vijoglava. Pruge mu pomažu da se stopi s okolinom.
 
Jynx torquilla
Jynx torquilla

Dug je oko 16,5 cm i težak oko 50 grama. Poput djetlića, vijoglavi imaju veliku glavu i dug jezik, koji koriste da izvuku kukce i larve. Imaju i zigodaktilna stopala, sa dva prsta prema naprijed, a dva prema nazad. Međutim, nemaju ukočena repna pera koja djetlići koriste kad se penju po drveću. Zato vijoglavi češće od svojih srodnika sjede na grani nego na uspravnom deblu. Odlično su kamuflirani svojim prugastim perjem smeđe boje. Mužjak i ženka slično izgledaju.

Kljunovi su im kraći i nisu poput dlijeta kao u pravih djetlića, i zato se uglavnom hrane mravima i drugim kukcima koje traže u trulom drvetu ili na zemlji. Radije koriste stare rupe djetlića nego što prave vlastite. Ženka nese šest do devet bijelih jaja, koja uglavnom ona inkubira sljedećih 12-14 dana.

Kada se ovu pticu uznemiri, ona izokreće svoju glavu i sikće na neprijatelja. Po tome je i dobila svoj hrvatski naziv, a nazivi u mnogim drugim jezicima se isto odnose na tu osobinu: "Wryneck" u Engleskom jeziku, "Wendehals" u Njemačkom jeziku, itd.

Rasprostranjenost uredi

Nastanjuju sjever Euroazije, od Britanije do Japana. Zimuje u Africi i južnoj Aziji. Mogu živjeti u otvorenim šumama, voćnjacima, pošumljenim farmama i parkovima.

Drugi projekti uredi

 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: vijoglav
 Wikivrste imaju podatke o: vijoglavu