Vijenac (arhitektura)

Vijenac (ijek.) ili venac (ek.), odn. korniš (od franc. corniche < tal. cornice: okvir, prema lat. cornix < grč. κόραξ: gavran),[1] u arhitekturi, horizontalna istaka na zidu, koja pokriva (sakriva) stropne grede.[2] Vijenac pored dekorativne ima i praktičnu funkciju, jer čuva drvene grede od oborina.[3]

Vijenac
Razni tipovi krovnih vijenaca iz francuskog larusovog rječnika iz 1922.
Razni tipovi krovnih vijenaca iz francuskog larusovog rječnika iz 1922.

Pored tog vijenac se zove i svaka ostala horizontalna istaka na građevini, kao što su istake iznad vrata,[2] prozora, a karniša se zove i nosač zavjesa, koji stoji iznad prozora ili vrata.

HistorijaUredi

Kod klasičnih grčkih hramova vijenac je bio najviši element trabeacije[2] koja se sastoji (od vrha do dna) od vijenca, friza (sastavljenog od nanizanih triglifa i metopa) i arhitrava.

Taj način pokrivanja krovnih greda, Rimljani su preuzeli od Grka, i proširili njegovu primjenu na sve stropne grede, na višekatnim građevinama, jer Grci takve nisu gradili.

Vijenci su bili osobito popularan arhitektonski element za renesanse, u kasnijim stilskim razdobljima se više nisu klesali od kamena, već izvodili od žbuke

Vijenci se upotrebljavaju i danas, iako sve manje a najčešće kod krova, da pokriju krovne grede.

Vidi jošUredi

Galerija slikaUredi

IzvoriUredi

  1. cornice (engleski). Merriam-Webster. Pristupljeno 02. 06. 2013. 
  2. 2,0 2,1 2,2 cornice (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 02. 06. 2013. 
  3. kòrniš (hrvatski). Novi Liber. Pristupljeno 02. 06. 2013. 

Vanjske vezeUredi