Otvori glavni meni

Vijećnica i Hotel Kajzer u Gradišci

Koordinate: 45°08′28″N 17°15′00″E / 45.14111°N 17.25000°E / 45.14111; 17.25000

Vijećnica u Gradišci

Vijećnica i Hotel Kaiser (sada Zavičajni muzej Gradiške) u Gradišci, Bosna i Hercegovina Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 1. do 3. aprila 2014. godine je donijela odluku da se Vijećnica i Hotel Kaiser proglase za nacionalni spomenik BiH. Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cheery, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović i Ljiljana Ševo (predsjedavajuća). [1]

HistorijaUredi

Nakon austrougarske okupacije Gradiška postaje kotarsko mjesto u banjalučkom okrugu i 1882. godine preimenovana je u Bosanska Gradiška. Gradska vijećnica i hotel Kajzer izgrađeni su u gradskom jezgru Tekija, na obali Save, u neposrednoj blizini tvrđave Berbir. Gradnja je počela krajem 1880, a zavržena 1900. godine. Nije poznato ime projektanta.

Nakon Drugog svjetskog rata objekti su povezani dogradnjom aneksa, za potrebe općine. Tom prilikom hotel je i renoviran. Vijećnica je sve do 2007 služila za potrebe gradske uprave. Projektom iz 2008, koji je finansirala općina, oba objekta postaju prostori Zavičajnog muzeja, multimedijalnog centra i Narodne biblioteke. Do 2017. Vijećnica još uvijek nije renovirana.

OpisUredi

Vijećnica je građena u istom maniru kao i slijedeći objekti: Gradska vijećnica Sarajevo (po projektu Aleksandra Viteka i Ćirila Ivekovića), željeznička stanica u Bosanskom Brodu (po projektu Hansa Niemeczeka), gradska vijećnica u Brčkom (po projektu Aleksandra Viteka i Ćirila Ivekovića). Dimenzije Vijećnice su 34,50 x 19,50 metara, sa prizemljem i jednim spratom. Južni dio objekta je u obliku trapeza. Tu je smješten ulazni portal sa vestibilom, pravougaonog oblika, dimenzija 2,90 x 5,20 m i dvije prostorije simetrično postavljene u odnosu na vestibil.

U unutrašnjosti je svečana sala ili sala za vjenčanje, oslikana sa detaljima raznih boja. Na spoju zidnih površina i tavanice su lučni vijenci. Fasada se ističe naglašenim horizontalno bojenim trakama, sa naglašenim vijencom koji ističe spratnost objekta, kao i ravnomjernim nizom prozora.

Građena je u takozvanom pseudomaurskom stilu, pod jevrejskim uticajem, što objašnjava prisustvo Davidove zvijezde, ali i drugih jevrejskih ornamenata, koji se nalaze na Gradskoj vijećnici

Dekorativni elementi uređenja u vidu potkovičastih lukova na prozorima, lukovičaste kupole, horizontalno bojene linije na fasadi, reljefni ornamenti, upotreba motiva u obliku zvijezda predstavljaju elemente istoricizma, odnosno pseudomaurskog manira. Ovaj metod arhitektonskog izraza pojavljuje se nekoliko godina po dolasku austrougarske vlasti i predstavlja pojavu dekorativnih elemeneta preuzetih iz islamske kulture sjeverne Afrike i Španije. Ovim se željelo iskazati uvažavanje lokalne tradicije i stvaranje nove, kao produkt susreta dviju kultura.

Zavičajni muzejUredi

U nekadašnjem hotelu Kloster je Zavičajni muzej u kojem nalazi se nalazi arheološka zbirka predmeta sa lokaliteta u okolini Bosanske Gradiške i zbirka fotografija i predmeta iz Drugog svjetskog rata. Muzej nema stalnu postavku a svi predmeti su u neadekvatnim uslovima. Zbirka trenutno ima oko 4500 muzejskih predmeta, od kojih je 605 invertanisano. Muzej se uglavnom bavi izložbenom aktivnošću likovnog karaktera sa pratećim katalozima.[2].

Literatura

ReferenceUredi

Vanjski linkoviUredi