Vidi (časopis)

Časopis VIDI računalni je časopis utemeljen u studenome 1994. godine kada je izdan prvi broj. Tematski se prije svega bavi računalnim tehnologijama, no radi raširenosti računala u svim segmentima društva danas u svojim člancima obrađuje i ostale aspekte primjene računala.

Opći i tehnički podaci uredi

Od osnivanja časopisa pa do 1. listopada 2008. godine izdan je ukupno 151 broj, najmanji broj stranica iznosio je 64, a najveći 300 stranica u povodu proslave 100. broja (srpanj 2004. godine) što je ujedno bio i prvi hrvatski časopis koji je dosegao taj broj stranica. Izdavač je VIDI-TO d.o.o. Zagreb, direktor Tomislav Kotnik. Nakladnički kolegij mu čine Tomislav Kotnik i Robert Slavečki koji su ujedno i osnivači.

Glavni urednici časopisa od osnivanja do danas su bili:

  • Robert Slavečki, 1994-2000;
  • Davor Maričić, 2000-2004;
  • Igor Škevin, 2004-2006;
  • Ivan Pekarik, 2006-2009;
  • Tomislav NOvak 2009-

Časopis VIDI izdaje se na hrvatskom jeziku, a prodaje se u cijeloj regiji (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna gora). Zanimljivost je da su se prva tri broja časopisa VIDI službeno prodavala i u Austriji (Graz) koji su rasprodani ali radi velikih troškova transporta s time se nije nastavilo.

Autori uredi

Od prvog do 142. broja ukupno je pisalo preko stotinu autora koji su svojim stručnim doprinosom napisali ukupno preko 5 milijuna slovnih znakova. Autori su bili ljudi različite razine informatičke naobrazbe, usmjerenja i interesa ali i različitih profila obrazovanja od studenata do doktora znanosti.

Povezano uredi

Vanjske veze uredi