Vesna Vulović

Vesna Vulović
Rođen/a 3. januar 1950. (1950-01-03)
Beograd
Umro/la 23. decembar 2016. (dob: 66)
Beograd

Vesna Vulović (Beograd, 3. januara 1950. – Beograd, 23. decembra 2016.), jugoslovenska stjuardesa. Ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživela pad sa visine 10.160 metara bez padobrana.

Pad JAT-ovog putničkog aviona DC-9 - o čijem uzroku danas postoje kontroverze - se desio 26. 1. 1972. iznad Srpske Kamenice u Čehoslovačkoj (današnja Češka). Vesna Vulović je preživela pošto je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Ono što je interesantno je da 22-godišnja stjuardesa nije čak ni bila predviđena za taj let, bila je zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Vesna Vulović je bila jedina preživela. Nastavila je da radi za JAT, ali ne kao stjuadresa, već za šalterom nakon potpunog oporavka od povreda među kojima su bile fraktura lobanje, obe slomljene noge i tri slomljena pršljena, od kojih je jedan bio zgnječen zbog čega je ostala privremeno paralizovana od pojasa nadole. Prohodala je nakon nekoliko meseci, posle više uzastopnih operacija.

Vesna Vulović je primila titulu za Ginisov rekord od Pola Mekartnija. Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

1990-ih je Vulović bila poznata kao protivnik režima Slobodana Miloševića.

Njen pad je bio predmetom jedne od epizoda dokumentarne TV-serije Mythbusters na Discovery Channelu.

PovezanoUredi

Vanjske vezeUredi