Vergarola (Vargarola; tal. Vergarolla) je uvala (lučica) i gradska četvrt u Puli koja administrativno pripada Mjesnom odboru Stoja.

Uvala Vergarola (tal. Valle Vergarola, Valle Vergarolo), na specijalnim vojnim kartama JNA-a označena kao uvala Privlaka, nalazi se na jugozapadu Pulskog zaljeva. Četvrt Vergarola s juga je ograničena Valovinama (tal. Vale d'Ovina, Uvala ovaca), sa zapada Muzilom, sa sjevera Pulskim zaljevom, a s istoka Barakama.

Dana 18. kolovoza 1946. na kupalištu Vergarola zbila se stravična eksplozija u kojoj je poginulo prema službenoj verziji 62 Puljana, ali pretpostavlja se da ih je bilo stotinjak jer su stradale i obitelji koje nije imao tko identificirati dok je ranjenih bilo oko 200. Uzrok nesreće i moguća odgovorna osoba do danas nije identificirana. Eksplozija je ubrzala odlazak Talijana nakon Drugog svjetskog rata.

Danas se u uvali Vergarola nalazi Luka "Vargarola" Hrvatske ratne mornarice, koja je dugoročnim planom razvoja označena prioritetnom, pa se planira u razdoblju od 2011.-2015. uložiti u njenu adaptaciju te modernizaciju objekata i infrastrukture u luci. Luka Vargarola preostala je tako jedinim militariziranim područjem pulske luke nakon dugog niza godina. Do početka 2000-ih više od 80% obale pulskog zaljeva nadzirale su razne vojske koje su ostavile tragove u povijesti Pule.