Veprinac (čakavski Leprinac; prethodno Bernardova, tal. Veprinaz, Apriano), srednjovjekovni gradić u Istri u sastavu Opatije u Primorsko goranskoj županiji koji obuhvaća sledeća naselja: Andretići, Balači, Boni, Falalelići, Gašparići, Guštići, Katinići, Kolavići, Lučetići, Pehji, Perinići, Slavići, Stari Grad, Šimetići, Škofi, Špadići, Travičići, Tumpići, Vas, Vedež, Vlašići, Zagrad, Zatka i Zubinići.

Veprinac
Veprinac na mapi Hrvatske
Veprinac
Veprinac
Regija Istra
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Opatija
Najbliži (veći) grad Opatija, Rijeka
Nadmorska visina 519 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.337814 N
 - z. d. 14.278637 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Broj domaćinstava 273
Pošta 51414 Ičići
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka RI

Povijest uredi

Stanovništvo uredi

U Veprincu živi 981 stanovnik prema popisu stanovnika iz 2011. godine, a od toga 516 ženskih osoba i 465 muških.

Zemljopis i klima uredi

Veprinac je smješten na obroncima Učke, povrh Opatije. Zaštićen je planinama od bure i izvrstna je alternative za odabir prenoćišta umjesto u centru Opatije. Šetnice za Opatiju i za Park Prirode Učka nude šetačima i planinarima ljepote kraškog i mediteranskog bilja. Klima je submediteranska a padaline te oblačnih dana u godini ima više nego u južnijim predjelima Jadrana.

Spomenici i znamenitosti uredi

  • Gradska vrata: Neobična gradska vrata s tri otvora u sklopu zgrade komuna, "Komunščice" nalaze se kraj starog kaštela danas privatni stan i izložbeni prostor. Kroz gradska vrata prolazi široki, kamenom popločeni put, koji se račva unutar naselja i vodi kamenim stubama prema najvišoj točki mjesta gdje je smještena župna crkva sa zvonikom.
  • Župna crkva sv. Marka je srednjovjekovna građevina (1572. ) s odvojenim zvonikom. Prema Kobleru gradnja župne crkve pada u 14. st., u vrijeme grofova Devinskih, kada župnu crkvu Veprinca daje izgraditi Ana Stell (Elizabetta Devinska) koja je u Veprincu živjela, te je 1405. pohranjena u riječkoj katedrali. 1680. godine je obnovljena i potpuno barokizirana. Sljedeća je obnova crkve bila 1849. a posljednja 2008.U crkvi su renesansno – barokne korske klupe rustične obrade, kao značajan Zirerov primjerak drvorezbarstva. Veprinac nije imao gradskih utvrda nego obrambeni vrh - akropolski obzidani platou gdje se vjerojatno nalazila prehistorijska tvrđava a danas crkva svetog Marka. Crkva i zvonik, te malo groblje, okruženi su zidom i ostacima fortifikacija. Od dviju obrambenih kula jedna je pretvorena u zvonik 1866. godine a od druge ostale su samo dvije visoke zidine. Izvan ovih zidina na Brituhu nalazi se i stara porušena vojarna.
  • Brituh: to je vidikovac iz kojeg se može uživati u predivnoj panorami kvarnerskog zaljeva. Vidi se od Kraljevice pa do otoka Cresa. Na Brituhu su izloženi srednjovjekovni kameni stol ili oltar i ostaci maslinovog toša. Jednom su se tu nalazile dve bombarde za kontrolu male lučice gdje se danas nalazi kupalište Slatina u Opatiji. Danas je u planu grada Opatije renovirati ovo mjesto.
  • Crkvica sv. Ane: jednobrodna crkvica s lopicom i zvonikom na preslicu, neraščlanjenog, ravnog začelja. Na zaglavnom kamenu portala isklesan je grb, a u bočnom zidu ugrađena je kamena ploča s grbom, glagoljskim natpisom i 1442. godinom. U unutrašnjosti, na sjevernom zidu uočeni su tragovi fresaka. Nalazi se u Starom Gradu.
  • Crkvica sv. Marije: prema obliku slična je crkvici Sv. Ane, te se vremenski također sa njom vjerojatno podudara iako izgleda da temelji ove crkvice su najstariji u Veprincu. Nalazi se u Starom Gradu.
  • Crkvica sv. Jelene: prema obliku slična je crkvici Sv. Ane no novijeg je datuma. Nalazi se kraj javnog igrališta na račvanju ceste za Stari Grad i Tumpići.
 
Valvasorov crtež Veprinca

Kultura i događanja uredi

U Veprincu djeluju više kultruno sportskih udruga:

  • Kulturno društvo 'Leprinac' – pjevački zbor
  • Speleološka udruga Spelunka
  • Udruga mladih i građana Leprinac

Dani proslave su

  • Dan Svetog Marka
  • Dan Svete Ane
  • 1 maj praznik rada

Obrazovanje uredi

  • Osnovna škola Veprinac – područnica Osnovne škole "Rikard Katalinić Jeretov" Opatija

Sport uredi

U Veprincu postoje jedno veće I manje igralište u Starom Gradu. Veliko je igralište nove tvorevine sa malim parkingom, ograđeno je i dio je prilagođen mlađima. Malo igralište za djecu nalazi se uz školu. Na relaciji Zatka – Stari Grad nalazi se također terensko igralište za nogomet zvano Staja jer su tu logorovali (stajali) Romi krajem 19. i početkom 20. Stoljeća.

Poznate osobe uredi

Izvori uredi