Venijamin Taušanović

Venijamin (Taušanović)
Datum rođenja 23. januar 1884.
Mesto rođenja Pirot (Kraljevina Srbija)
Datum smrti 28. maj 1952.
Mesto smrti Beograd (FNRJ)

Venijamin (svetovno Vladimir Taušanović; Pirot, 23. januar 1884Beograd, 28. maj 1952) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Svetovni životUredi

Episkop Venijamin (svetovno, dr Vladimir Taušanović) rođen je 23. januara 1884. u Pirotu. Osnovnu školu i šestorazrednu gimnaziju završio je u Beogradu, duhovnu seminariju u Kišinjevu, pravoslavni bogoslovski fakultet u Atini, gde je i doktorirao 1912. godine.

Monaški životUredi

Zamonašen je 11. maja 1913. godine u manastiru Rakovici od arhimandrita Ruvima, a privsli su ga episkop niški Dositej i jeromonah Nikolaj (Velimirović). Rukopoložen je u čin đakona 14. maja 1913. u beogradskoj Sabornoj crkvi od episkopa niškog Dositeja, a u čin prezvitera u istoj crkvi 21. maja iste godine od mitropolitaSrbije Dimitrija. Sinđelstvom i protosinđelstvom odlikovan je od episkopa veleško-debarskog Varnave 1919., a arhimandritskom činom 15. decembra 1920. od episkopa raško-prizrenskog Mihaila (Šiljka). Do izbora za episkopa bio je bolničar u bolnicama Kola srpskih sestara u Beogradu i Lješu, suplent bogoslovije u Beogradu, gimnazije u Đevđeliji, srpske gimnazije na Krfu i Velesu. Posle položenog profesorskog ispita službovao je u Đevđeliji i Ohridu, gde ga je 6. decembra 1925. zatekao i izbor za episkopa novoosnovane Eparhije bihaćke (danas Eparhija bihaćko-petrovačka).

Episkopsko zvanjeUredi

Hirotonisao ga je za episkopa u beogradskoj Sabornoj crkvi 23. maja 1926. patrijarh Dimitrije, mitropolit banjalučki Vasilije i episkop raško-prizrenski Mihailo. Za episkopa zletovsko-strumičkog premešten je u novembru 1929., a za episkopa braničevskog 1934. Za njegovo vreme podignuto je 19 novih crkava i započeto 13, a takođe je podignuto i 37 novih parohijskih domova.

Episkop Venijamin umro je 28. maja 1952. u Beogradu, a sahranjen je u požarevačkoj Sabornoj crkvi.

ZaslugeUredi

Episkop Venijamin je pripadao onom broju arhijereja koji su svesrdno pomagali bogomoljački pokret. Njegovim zauzimanjem osnovan je eparhijski savez hrišćanskih zajednica i pokrenut list za bogomoljce "Svetosvski put". U toku Drugog svetskog rata episkop Venijamin je primio 40 izbeglih sveštenika, a u manastirima Ravanici i Sv.Petki otvorio domove za izbegličku decu. Pred početak Drugog svetskog rata podignuta je, zauzimanjem episkopa Venijamina, velelepno zdanje Eparhijskog dvora u Požarevcu, u koju se nikada nije ni uselio.

IzvoriUredi

Prethodnik:
-
Episkop bihaćki
19251929.
Nasljednik:
Hrizostom (Jević)