Vendetta for the Saint

Vendetta for the Saint (sh. Vendeta za Sveca) je kriminalističko-pustolovni roman irskog pisca Harryja Harrisona, objavljen 1964. godine kaod dio ciklusa o džentlmenu-lopovu Simonu Templaru zvanom Svetac. Predstavljao je prvu knjigu koju nije napisao Leslie Charteris, tvorac originalnog lika (mada je originalno bio naveden kao autor, te sudjelovao u uređivanju), odnosno prvi duži roman iz serije nakon The Saint Sees It Through objavljenog prije 18 godina. Radnja je smještena na jug Italije i prikazuje kako se naslovni protagonist stjecajem okolnosti postane upetljan u borbu za mjesto nasljednika smrtno bolesnog vođe Mafije, te kako se sa mafijašima mora obračunati oslanjajući se isključivo na vlastite vještine i nekoliko poštenih policajaca koji nisu korumpirani. Vendetta je napisana u vrijeme kada je TV-serija o Svecu počela sticati izuzetnu popularnost, ali su je poklonici lika smatrali nešto "oporijom" i realističnijom, s obzirom da je u njoj Templar prikazan kao već ostarjeli, iskusniji i oprezniji čovjek, odnosno manje sklon da se bez razmišljanja ubacuje u pustolovine. Pred kraj njenog emitiranja, početkom 1969. roman je poslužio kao predložak dvodijelne TV-epizode, koja je potom premontirana u cjelovečernji igrani film.

Vendetta for the Saint
Autor(i)Harry Harrison
(prema likovima koje je stvorio Leslie Charteris)
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
SerijaThe Saint
Žanr(ovi)kriminalistički roman
IzdavačThe Crime Club
Datum izdanja1964
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Saint in the Sun (1963) The Saint on TV (1968)

Ekranizacija uredi

Vendetta for the Saint
RežijaJim O'Conolly
ProducentRobert S. Baker
Roger Moore (ko-producent, van špice)
ScenarioHarry W. Junkin
John Kruse
Uloge
Datum(i) premijere
8. 1. 1969 (1969-01-08) (ATV)
(I dio)
Trajanje95 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Fiction Makers (1968)

Vendetta for the Saint je originalno prikazana početkom 1969. godine kao dvodijelna epizoda TV-serije The Saint na programu mreže ATV. U njoj je naslovnu ulogu tumačio Roger Moore (tada također i koproducent serije), a među glumačkom postavom se našao i niz poznatih imena. Kao lokacija za snimanje je umjesto autentične južne Italije korištena Malta (tada pod britanskom vlašću), i to navodno zato što su se producenti bojali da će im se Mafija osvetiti zbog negativnog prikaza.

Vendetta for the Saint je predstavljala jedinu ekranizaciju romana o Svecu čiji autor nije bio Charteris; ostale su se ili temeljile na Charterisovim djelima ili na originalnim filmskim i televizijskim scenarijima.

Vanjske veze uredi