Wen Jiabao

(Preusmjereno sa stranice Ven Đabao)

Wen Jiabao (pojednostavljeni kineski: 温家宝; tradicionalni kineski: 溫家寶; pinyin: Wēn Jiābǎo; Wade-Giles: Wen Chia-pao) (rođen 15. septembra 1942) je bivši predsjednik Državnog savjeta Narodne Republike Kine, odnosno šef vlade i vodeća ličnost u kabinetu Narodne Republike Kine. On je također član 17. Stalnog komiteta Politbiroa Komunističke partije Kine, de facto najvažnijeg organa vlasti u državi, gdje je rangiran kao treći od devet članova.

Wen Jiabao
温家宝
Wen Jiabao


Na dužnosti
16. 3. 2003. – 15. 3. 2013.
Predsjednik Hu Jintao
Zamjenik Huang Ju
Li Keqiang
Prethodnik Zhu Rongji
Nasljednik Li Keqiang

Rođen/a 15. 9. 1942. (1942-09-15) (dob: 81)
Beichen, Tianjin, Republika Kina
Politička stranka Komunistička partija Kina
Suprug/a Zhang Peili
Alma mater Kineski univerzitet geonauka
Profesija geolog
Ovo je kinesko ime; ime porodice je Wen.

Wen je po struci geolog koji je godine 1968. diplomirao na Pekinškom institutu geologije. Nakon toga je poslan u Gansu gdje je prvo radio kao geolog, a potom u unutrašnjosti Kine radio na nizu upravnih funkcija penjući se kroz birokratsku hijerarhiju. Potom je premjšten u Peking gdje je radio kao načelnik Glavnog ureda Partije od 1987. do 1993. godine, a bio je i pomoćnik premijera Zhao Ziyanga za vrijeme protesta na trgu Tianmen 1989. godine. Godine 1998. je unaprijeđen na mjesto vicepremijera od strane svog mentora Zhu Rongjia, koji mu je udijelio portfelje poljoprivrede i financija.

Nakon što je godine 2003. postao premijer, Wen se smatra ključnim čovjekom četvrte generacije rukovodstva Komunističke partije Kine, zajedno s generalnim sekretatorm Hu Jintaoom. Poznat po svojoj staloženosti u javnim nastupima i radnoj etici, Wen je jedan od najeksponiranijih predstavnika trenutne kineske vlasti, te uživa nadimak "narodni premijer" u domaćim i stranim medijima [1]. Populističke mjere i imidž "običnog čovjeka" ga razdvajaju od ostatka kineske političke elite.

Reference uredi

Vanjske veze uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Zhu Rongji
Premijer Narodne Republike Kine
2003 – 2013
Slijedi:
Li Keqiang