Veliki i Mali Han

Nekropola sa stećcima Veliki i Mali Han, naselje Lištani, opština Livno, Bosna i Hercegovina. Livanjska opštna bila je među četiri opštine s najviše stećaka u Bosni i Hercegovini. Nekropola je i nacionalni spomenik BiH. [1] Nacionalni spomenik čine tumulus na kojem su grobovi i 84 stećka (Veliki Han sa 25 stećaka i Mali Han sa 59 stećaka.

Prapovijesni tumulus i nekropola sa stećcima Veliki i Mali Han, smještena je u selu Lištani, koje je udaljeno 20 km zračne linije sjeverozapadno od Livna.

Nekropola Mali Han je smještena na zemljanom tumulusu radijusa oko 60 m i broji 59 stećaka. Tumulus je blago izdignut iznad razine terena za cca 1,0 m zatravnjen je i na njemu nisu uočeni tragovi nekog drugog materijala osim zemlje. Nije arheološki istražen niti ima vidljivih artefakata.

Nekropola sa stećcima Veliki Han, udaljena je oko 100 metara južno od nekropole Mali Han, smještena na sasvim blagom uzvišenju od cca 80 cm (mogućem zemljanom tumulusu sa radijusom od oko 30 m) i broji 25 stećaka.

Literatura uredi

  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: “Veselin Masleša“, 1982. STEĆCI – KULTURA I UMJETNOST
  • Šefik Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. STEĆCI, KATALOŠKO-TOPOGRAFSKI PREGLED
  • Marko Vego, Sarajevo: Izdanje Zemaljskog muzeja, knjiga III, 1964.Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine.

Reference uredi

  1. „Nekropola sa stećcima Veliki i Mali Han”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 12. 2016.